Francia elnöke lehet az európai jegybanknak

Vágólapra másolva!
Az uniós tagállamok vezetői hivatalosan is a francia jegybankelnököt, Jean-Claude Trichet-t jelölik az Európai Központi Bank elnökének. Az új elnök személyéről döntő végső határozatot az Európai Parlamentnek kell elfogadnia - írja a BBC News Online.
Vágólapra másolva!

A Görögországban megrendezett EU-csúcstalálkozón Jacques Chiracnak nem kis nehézség árán sikerült megszereznie mind a 15 uniós tagállam vezetőinek támogatását Trichet jelöléséhez, mivel korábban épp az EU elnöki tisztségét jelenleg betöltő Görögország ellenezte a kinevezést.

Az egyhangú támogatás után valószínű, hogy a héten felmentett francia jegybankelnök váltja az októberben leköszönő Wim Duisenberget az Európai Központi Bank elnöki székében.

Gerhard Schröder német kancellár szerint a tagállamok egyetértése mindenképpen szükséges volt ahhoz, hogy megelőzzék az új európai jegybankelnök megválasztásakor prognosztizálható piaci bizonytalanságot.

Trichet jelölése egyébkén azt követően vált lehetségessé, hogy bebizonyosodott: a volt francia jegybankelnöknek semmilyen szerepe nem volt a Credit Lyonnais '90-es évekbeli botrányában - írja a BBC News Online.