Zuhant a forint Járai nyilatkozata után

Vágólapra másolva!
Csütörtökön jelentősen gyengült a forint, emelkedtek a kamatok és az állampapír-piaci hozamok. Kereskedők szerint a jegybankelnök reggeli, a sáveltolásról szóló nyilatkozata  indította el a folyamatot. László Csaba pénzügyminiszter szerint közös döntések részleteiről "nem ízléses" nyilatkozni.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön megszakadt a két napja tartó nyugalom a bankközi piacokon, a forintot délután 263,60/90 forinton jegyezték az euróval szemben, 3 forinttal drágábban a szerdai árfolyamnál. A forint ekkor 6,59 százalékon állt a sáv erős oldalán, 106 bázisponttal gyengébben, mint szerdán délután.

A nap folyamán 264,50 forinton érte el csúcspontját az euró jegyzése, a leggyengébb reggel volt, amikor a 261,00 forint körüli árfolyam lényegében megegyezett a szerda délutáni árfolyammal. A forint 6,35 és 7,34 százalék közötti széles sávban hektikusan mozgott, a piacon 20-50 millió euró megmozgatásával már jelentős, eurónként 2-3 forintos nyereséget is el lehet érni - mondták el az üzletkötők.

A dollár a vártnál kisebb amerikai kamatcsökkentés hatására erősödött a nemzetközi piacon, s így Budapesten is elérte a 230 forintos árfolyamot, ami mintegy 4,50 forinttal erősebb, mint szerdán volt.

A piaci szakértők úgy vélik, hogy a kedvezőtlen folyamatokat az egyik gazdasági napilapban megjelent interjú indította el, amelyben a jegybank-elnök elhibázottnak nevezte a sáveltolás időzítését és kommunikációját, a forint jelenlegi árfolyamát gyengének, a kamatszintet magasnak nevezte. A külföldiek nem tudnak eligazodni az egymásnak ellentmondó megállapítások között és úgy értékelik, hogy továbbra sincs összhang a kormány és a jegybank között - vélik.

Járai nyilatkozata állhat a háttérben

A piacon úgy vélik, hogy a kedvezőtlen folyamatokat a jegybank elnökével készült, a Világgazdaságban megjelent interjú indította el. A távirati iroda tudósítása szerint a brókerek szerint a külföldiek nem tudnak eligazodni az egymásnak ellentmondó megállapítások között és úgy értékelik, hogy továbbra sincs összhang a kormány és a jegybank között. Az overnight és tomnext kamatok 10,10/30 százalékra nőttek a korábbi 8,75/9,20 százalékról. A hosszabb lejáratokon az egy hónapos kamatok 20-25 bázisponttal 9,80/85 százalékra emelkedtek, a 3 hónaposak 8,50 százalékról 9,50 százalékra, a 6 hónaposok pedig 8,70-ről 9,00 százalékra mentek fel.

Az állampapírokat az 5 éves lejáratig terjedően ismét eladják a külföldi befektetők - mondták állampapír kereskedők. A hozamszint 10-20 bázisponttal emelkedett délelőtt, ami kedvezőtlenül befolyásolja a nap folyamán megrendezett aukciók eredményét is. A piacon tudni vélik, hogy kevés ajánlat érkezett az aukciókra, ami a hozamszint jelentős emelkedését vonhatja maga után.

A 2017/A tizenöt éves államkötvényből 15 milliárdot, a 2006/G hároméves államkötvényből 50 milliárdot szeretne értékesíteni a kincstár. Az elmúlt napokban sokan vélték úgy a piacon, hogy ezeknek az aukcióknak a sikere jelzésértékű lesz a külföldiek bizalmát illetően.

A pénzügyminiszter nem ismeri a nyilatkozatot

Nem imerem a jegybankelnök nyilatkozatát - közölte László Csaba csütörtöki sajtótájékoztatóján. A pénzügyminiszter ugyyanakkor hozzátette: közösen hozott döntések részleteiről "nem ízléses és nem indokolt" beszélni.