Csökkenő ütemben nőttek az ipari termelői árak

Vágólapra másolva!
Idén júliusban tovább folytatódott az ipari termelői árak emelkedése, az árnövekedési ütem azonban jelentősen, 0,7 százalékra mérséklődött. 2002 júliusához viszonyítva az árak növekedése 2,7 százalékos volt, ezen belül a belföldi értékesítések árszintje 4,4 százalékkal, míg a forintban mért exporté 1,2 százalékkal volt magasabb - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

Az ipari termelői árak júniusban az előző hónaphoz képest 2,5 százalékkal, míg egy év alatt 2,3 százalékkal emelkedtek. Tavaly júliushoz viszonyítva az árak növekedése 2,7 százalékos volt, ezen belül a belföldi értékesítések árszintje 4,4 százalékkal, a forintban mért exporté 1,2 százalékkal volt magasabb.

A belföldi értékesítési árak júliusi emelkedésére leginkább a kőolaj-feldolgozás 7 százalékos árnövekedése hatott, a többi feldolgozóipari ágazatban az árak változása a 0,4 százalékos növekedés és 1,2 százalékos csökkenés között szóródott.

A feldolgozóiparban átlagosan 3,1 százalékos volt az éves árnövekedés. Átlagot meghaladóan emelkedtek a vegyipar, elsősorban a kőolaj-feldolgozás, a vegyi anyagok és termékek árai, továbbá a bőrtermékeket, fafeldolgozási termékeket, építőipari anyagokat, fém alapanyagokat és fémfeldolgozási termékeket előállító ágazatok árai.

KSHhttp://www.ksh.hu

A forintban mért exportértékesítési árak júliusban az előző havinál mérsékeltebb ütemben növekedtek (0,7 százalékkal). A forint árfolyam-alakulásával is összefüggésben valamennyi feldolgozóipari ágazatban magasabbak voltak az ipari kiviteli árak a júniusinál. Legnagyobb mértékben, 2,5 százalékkal az élelmiszerexport-árak emelkedtek.

Az ipari termékek exportárszínvonala 2002 júliusához viszonyítva 1,2 százalékkal volt magasabb; az exportban meghatározó gépipari ágazatok közül a villamosgép-, műszergyártás árai 2,2 százalékkal alacsonyabbak, a járműgyártásé 1,9 százalékkal magasabbak az egy évvel korábbiaknál.