Nőttek az ipari termelői árak

Vágólapra másolva!
Az ipari termelői árak júniusban az előző hónapokban tapasztalt árcsökkenés után 2,5 százalékkal emelkedtek. A belföldi értékesítés árszintje 1 százalékkal, a forintban mért exporté 3,7 százalékkal volt magasabb az előző havinál. A termelői árak éves szinten 2,3 százalékkal nőttek - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

A termelői árak 2002 júniusához képest 2,3 százalékkal nőttek a belföldi árak 4,1 százalékos, valamint az exportárak 0,9 százalékos emelkedéséből adódóan.

A feldolgozóipari ágak közül legnagyobb áremelkedés a kőolaj-feldolgozás ágazatban volt (öt százalékos). Árcsökkenés a vegyi termék gyártása és az egyéb nemfém ásványi termékek gyártása ágazatban következett be.

2003 első félévében az előző év azonos időszakához képest legnagyobb árnövekedés az élénk világpiaci ármozgásoknak kitett kőolaj- feldolgozásnál (7,4 százalék), a vegyi anyag, termék gyártásánál (7,1 százalék), valamint a zömében hatósági ármegállapítás alá tartozó villamosenergia-, gáz-, vízellátás ágazatokban (6,7 százalék) volt.

Az ipari exportértékesítés forintban mért árszintje minden ágazatban emelkedett az előző hónaphoz képest 1,3 és 8,7 százalék közötti mértékben, elsősorban a forint június eleji leértékelésének köszönhetően. A legnagyobb áremelkedés az exportárak területén is a kőolaj-feldolgozás ágazatban volt.