Élénkül a belföldi turizmus

Vágólapra másolva!
A kereskedelmi szálláshelyeken az év első tíz hónapjában a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,2 százalékkal csökkent, míg a belföldi vendégek által igénybe vett éjszakáké 3 százalékkal nőtt - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

Januártól októberig a szállodák átlagosan 46 százalékos kihasználtsággal működtek, ami 1 százalékponttal maradt el az előző éves szinttől. A gyógyszállók azonban ennél jóval magasabb, 60 százalékos szobafoglaltságot értek el. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele megközelítette a 77 milliárd forintot, és folyó áron 1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Októberig a kereskedelmi szálláshelyekre érkező külföldi vendégek száma megközelítette a 2,6 milliót, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma a 8,9 milliót. A vendégek száma 5, a vendégéjszakák száma 6 százalékkal volt kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A külföldivendég-forgalom minden szállástípusban csökkent.

KSHhttp://www.ksh.hu

Az év elejétől a tizedik hónap végéig 2,8 millió belföldi vendég érkezett a kereskedelmi szálláshelyekre, ahol 7,3 millió vendégéjszakát töltöttek el. A belföldi vendégforgalom az éjszakák száma alapján a panziók és az ifjúsági szállók kivételével minden szállástípusban bővült. A gyógyszállodákban 9 százalékkal nőtt a vendégforgalom az előző évhez képest. Jelentős mértékű fellendülést jelentettek Nyugat- és Közép-Dunántúlról, valamint a Dél-Alföldről.

Az első tíz hónapban a kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele folyó áron 1 százalékkal maradt el az előző évitől; a vendéglátóegységek bevétele 1, míg az egyéb szolgáltatásokból származó bevétel 4 százalékkal bővült. A kereskedelmi szálláshelyek összesen 141,6 milliárd forint bevételt értek el ebben az időszakban.

Idén októberig a külföldi állampolgárok határátlépéseinek száma megközelítette a 27 milliót, vagyis gyakorlatilag nem változott az egy évvel korábbihoz képest. A magyar állampolgárok több mint 12 millió alkalommal lépték át az ország határait, ami 12 százalékos élénkülést jelent egy év alatt.

Utazási irodák szervezésében 2003 első három negyedévében 419 ezer külföldi érkezett Magyarországra, és 524 ezer magyar állampolgár utazott külföldre. Az adatok szerint 14 százalékkal kevesebben jöttek Magyarországra, illetve 1 százalékkal többen utaztak külföldre, mint egy évvel korábban.

A külföldre látogató magyar turisták száma és tartózkodási ideje az előző évihez hasonlóan alakult. Januártól szeptemberig 510 ezren utaztak külföldre turistaként, és 3,389 millió éjszakát vettek igénybe. Utazási irodáknál előre lefoglalt külföldi szálláshelyekre 81 ezren utaztak, 478 ezer éjszakára, ami 9-9 százalékos növekedést jelent. Belföldi szervezett idegenforgalomban 514 ezer magyar állampolgár vett részt, számuk 28 százalékkal volt magasabb az előző évinél.