Jelentősen nőttek a mezőgazdasági termelői árak

Vágólapra másolva!
A mezőgazdasági termelői árak októberben 11,3 százalékkal, az év első tíz hónapjában 4,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

Idén az első tíz hónapban a növénytermesztési és kertészeti termékek ára 11,4 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékeké 5,9 százalékkal csökkent - derül ki a KSH adataiból.

A gabonafélék árszintje januártól októberig 31,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A gabonafélék közül a búza ára 29,7, míg az élelmezési célú burgonyáé 47,4 százalékkal nőtt. A zöldségfélék ára átlagosan 5,7 százalékkal, a gyümölcsféléké 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi árakat.

A vágóállatok termelői ára az első tíz hónapban 10,2 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A vágósertés termelői ára 17,9, a vágóbaromfié 4,2 százalékkal csökkent, a vágóborjú ára viszont 12,5 százalékkal növekedett.

Az EU-előírások alapján számított agrárolló értéke 2003 első három negyedévében 97,3 volt, tehát a mezőgazdasági termelők árviszonyok változásából eredő jövedelmi helyzete 2,7 százalékkal romlott az előző év azonos időszakához képest.