Az energia és a forintárfolyam drágította az ipar termelői árait

Vágólapra másolva!
2003 novemberében 1,1 százalékkal nőttek az ipari termelői árak az előző hónaphoz képest: a belföldi piacon 1,3 százalékkal, exportban, forintban számítva 1 százalékkal nőt az ipari termékek árszínvonala. Az árakra részint az októberi hatósági energiaár-emelés áthúzódó hatása, részint a forintárfolyam alakulása volt befolyással - tette közzé a honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

2002 novemberéhez képest az árszínvonal átlagosan 5,8 százalékkal nőtt, a belföldi értékesítéseké 7,7 százalékkal, az exporté 4,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A belföldi értékesítések novemberi áralakulását továbbra is az energiaágazat hatósági árváltozása határozta meg, illetve ennek áthúzódó hatásaként még további 2,6 százalékkal emelkedtek az árak. Az október 15-től érvényesülő új árak miatt novemberben a gázgyártás, -elosztás ágazatban 7,5 százalékkal, a gőz-, és melegvízellátás területén 1,9 százalékkal növekedett a havi árszínvonal a megelőző hónaphoz viszonyítva.

A feldolgozóipari árak átlagosan 0,9 százalékkal haladták meg az októberi árszintet, elsősorban az átlagot meghaladó mértékben növekvő kőolaj-feldolgozási termékárak (4,3 százalék), valamint az élelmiszer-, ital-, dohánygyártás ágazatban mért (1 százalék) áremelkedés miatt. Ez utóbbi területen átlagot meghaladó havi árnövekedést regisztráltunk a malomipari termékek, keményítő gyártása (2,9 százalék), a tejfeldolgozás (1,5 százalék), az egyéb élelmiszerek gyártása (1,3 százalék, ezen belül is a cukor, tartósított lisztes áru és fűszerek gyártása területén, ahol 2,1-2,2 százalékkal emelkedtek az árak), továbbá a gyümölcs- és zöldségfeldolgozás (1,1 százalék) alágazatokban.

A belföldi értékesítések 12 havi áralakulását átlagosan 7,7 százalékkal növekvő árak jellemzik. A legmagasabb érték továbbra is az energiaágazathoz tartozik, ahol az éves árerősödés 18,8 százalék. A feldolgozóiparban az éves átlagos árváltozás 5 százalék. Ezt meghaladó mértékben emelkedtek az árak a vegyipari ágazatokban, elsősorban a vegyianyag- és -termékgyártásban (9 százalék) továbbá a kőolaj-feldolgozásban (8,6 százalék), valamint az élelmiszer-ipari ágazatban (5,7 százalék). A feldolgozóipar többi területén mért éves árváltozás értéke 0,3-4,1 százalék között volt.

A forintban mért exportértékesítési árak novemberben az előző hónaphoz mérten 1 százalékkal emelkedtek. Az ipari exportot meghatározó gépipari ágazatokban mért átlagos árváltozás ezzel megegyező volt. Legerősebb növekedést a kőolajtermékek kivitelénél (6 százalék), továbbá a járműgyártás-export áránál regisztrálta a KSH (1,9 százalék). Az élelmiszer-ipari exportárak 0,9 százalékkal haladták meg az októberit. Éves összehasonlításban az ipari termékek forintban mért exportárszintje 4,3 százalékkal volt magasabb. Valamennyi feldolgozóipari ágazatban árnövekedést mért a statisztikai hivatal: ennek mértéke 0,7-16,1 százalék közötti. Előbbi a villamos gép és műszer gyártása, utóbbi a kőolajtermékek 12 havi exportár-alakulását jellemzi.

Közel 7 százalékkal nőtt a termelés

Előzetes adatok alapján az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2003 novemberében 6,8 százalékkal, míg munkanaphatástól megtisztítva 9,7 százalékkal nőtt. A termelés volumene az év első tizenegy hónapjában 5,5 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index novemberben 1,8 százalékkal emelkedett - derül ki a KSH jelentéséből.