Nő a lakossági kereslet a dráguló aranyra

Vágólapra másolva!
A lakossági aranykereslet - beleértve az ékszeripart és a befektetéseket - az első negyedévben 12 százalékkal 681 tonnára nőtt a tavalyi első negyedévhez képest, miközben a nemesfém ára 15 éves csúcsokat ért el - közölte az Arany Világtanács (WGC).
Vágólapra másolva!

A teljes aranykereslet, amiben benne van az ipari és az egészségügyi felhasználás is, az idei első negyedévben 11 százalékkal emelkedett, 780 tonnára. A tavalyi utolsó negyedben 930 tonna arany iránt volt kereslet, amiből a lakossági kereslet 832 tonna volt.

Aranyhatalom lehet az orosz Norilszkij Nikel/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20040330aranyhatalom.html

A WGC számára kimutatást készítő kutatócsoport a jelentéshez fűzte, hogy a tavalyi első negyedévi adatokat a világgazdasági és a politikai bizonytalanság lenyomta. Az aranykereslet hagyományosan nagyon érzékeny az áringadozásokra. A nemesfém unciánkénti ára (1 uncia hozzávetőlegesen 31,1 gramm - a szerk.) januárban 430,50 dollár volt, és áprilisban is ehhez a szinthez közelített, majd kissé csökkent.

Szerda délelőtt azonban az arany unciánkénti ára a londoni piacon 396,00 dollár volt, amely 2,10 dollárral drágább a keddi záróárnál. Kedden is két dollár körül drágult a nemesfém ára.

A lakossági befektetések az idei első negyedévben 14 százalékkal 77 tonnára emelkedtek a tavalyi első negyedévhez képest, de elmaradtak a tavalyi utolsó negyedévi 84 tonnától. A WGC szerint az idei második negyedévben az ékszeripar kereslete továbbra is robusztus marad a fő piacokon. A világ hagyományosan legnagyobb aranyfelhasználó országa India.