Az SZDSZ új költségvetést követel

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben a költségvetés bevételei meghaladják a kétéves költségvetésben jóváhagyottakat. Az SZDSZ szerint ez azért van, mert alultervezték az inflációt és az adóbevételeket. A párt szerint a kormány nem dönthet egyedül a többletbevétel elköltéséről, emellett új 2002-es költségvetésre lenne szükség.
Vágólapra másolva!

Bauer Tamás szabad demokrata képviselő vasárnap a Pénzügyminisztérium előtt tartott sajtótájékoztatót a Fidesz-kormány dugipénze vagy adócsökkentés címmel. Közölte: az elmúlt hetekben a költségvetés bevételei meghaladták a jóváhagyottakat. "A költségvetési vitában is sokszor elhangzott, hogy alultervezték az inflációt és az adóbevételeket" - mondta Bauer.

Az SZDSZ számításai szerint a költségvetésben több mint 180 milliárd forint többletbevétel van. Attól tartanak, hogy a kormány a parlament megkérdezése nélkül dönt a pluszbevétel elköltéséről.

"A kormány el is osztja a pénzt. A kihelyezett kormányüléseken olyan 160-200 milliárdot osztogatott" - állítja Bauer Tamás.

Az SZDSZ szerint a kormánynak új 2002-es költségvetést kellene benyújtania. "A jelenlegi költségvetési törvényben olyan 2002-es számok vannak, amelyeknek már közük sincs a valósághoz" - mondta az ellenzéki politikus.

Bauer elmondta: ha sikerül leváltani 2002-ben a jelenlegi kormányt, vissza kell állítani az évenkénti költségvetést. Emellett az SZDSZ adócsökkentést tervez, 18 százalék, másfélmilliós bevétel esetén pedig 36 százalék lenne a terveik szerint a személyi jövedelemadó. Bauer szerint a Pénzügyminisztériumnak a jövőben jobban kellene takarékoskodnia, mert az infláció 10 százaléknál beragadt, és csak takarékossággal lehetne a csökkentést folytatni.

"A költségvetés többletbevétele három fő okra vezethető vissza: nagyobb gazdasági növekedés, az adók és a járulékok hatékonyabb beszedése, valamint a jövedelemkiáramlás tervezett fölötti alakulása" - mondta az MTI-nek Frajna Imre, a Fidesz parlamenti frakciójának helyettes vezetője Bauer Tamás nyilatkozatára reagálva. Frajna úgy fogalmazott: "Bauer képviselő úr már megint kiforgatja a tényeket, illetve valótlanságokat állít".

"Egyfelől igaz: ennek a kormánynak nincsenek olyan gondjai mint az előzőnek, az, hogy a hibás költségvetési tervezés miatt folyamatosan megszorító intézkedésekre kényszerül" - tette hozzá.

Frajna szerint kellő bátorság kell ahhoz, hogy az év közepén megelőlegezze valaki az év végi makrogazdasági számokat. "Szerencsések leszünk, ha ennyivel több jövedelem áramlik ki és ennyivel jobb lesz a gazdasági növekedés a tervezettnél" - mondta.

A frakcióvezető-helyettes szerint a kormány minden egyes forintot törvényesen költ el, és a zárszámadási törvényben - ahogyan azt az államháztartási törvény előírja - kell beszámoljon az Országgyűlésnek, ami soha nem egy formális vita szokott lenni. "Amiket Bauer Tamás kampánycélokként emleget, a kormányprogramban szerepelnek, így a családi vállalkozások támogatása, a gyógyturizmus fejlesztése" - mondta.

Frajna közölte: két okból is valótlanságot állít Bauer Tamás, amikor azt mondja, hogy a Fidesz nem valósítatta meg az adóterhek csökkentését, mivel ez a kormány hajtotta végre a legnagyobb járulékcsökkentést a rendszerváltás óta. "Jelentős adócsökkentés is történt, igaz, hogy részlegesen, a gyerekes családoknál, de összességében is csökkent az adóelvonás mértéke" - tette hozzá.

[origo]