Korlátozott munkavállalás

Vágólapra másolva!
Valószínűleg Magyarországnak is megengedi majd az Európai Unió, hogy bármely új tagállammal szemben alkalmazhassa a munkavállalás korlátozásáról szóló védő záradékot, miután Csehország már engedélyt kapott erre - erősítette meg a Magyar Hírlapnak telefonon Juhász Endre. Ez mindössze egy technikai jellegű módosítást jelent a munkavállalásról szóló fejezeten, melyet nem kell újra megnyitni - hangsúlyozta a brüsszeli misszió vezetője.
Vágólapra másolva!

A tagjelölt országokból továbbra is csak kevesen vállalnának munkát a csatlakozás után a jelenlegi tagországokban. Az egyetlen kivétel Lengyelország, ahol a megkérdezettek 40 százaléka szívesen dolgozna nyugaton. A PriceWaterhouseCoopers hétfőn közölt adatai alapján a cseheknek 16, a magyaroknak pedig csak 12 százaléka dédelget hasonló álmokat. A külföldi munka iránt érdeklődők egyharmada 25 évnél fiatalabb volt. Lengyelországból azonban, amely még nem zárta le a munkavállalásról szóló fejezetet és ahol 16 százalékos a munkanélküliség, sok szakképzetlen, illetve idényjellegű munkára számító dolgozó is elindulna - elsősorban Németországba. A PWC ugyanakkor jelezte, hogy a valóságban ennél sokkal kevesebben vágnának bele egy ilyen sok nehézséggel járó vállalkozásba.

Magyarország a munkavállalásról szóló tárgyalásokon éppen ezért csak azt kérte, hogy azokkal az új tagállamokkal szemben alkalmazhasson védő záradékot, amelyek ellen valamelyik uniós tagállam is korlátozásokkal él. Hiszen az ottani, Nyugatra eljutni képtelen munkaerő második választásként esetleg hazánkat célozná meg. Az unió két évre minden új taggal szemben felfüggeszti a szabad munkavállalásra vonatkozó alapjogot, de a tagok nemzeti hatáskörben teljesen megnyithatják piacaikat. Ezt már több ország be is jelentette. Abban az esetben, ha a keleti munkaerő valóban torzítja a piacot, a korlátozások tagállami szinten még három, illetve újabb két évre meghosszabbíthatók. A védő záradék hét éven belül lehetőséget ad a korlátozások visszaállítására azoknak az országoknak is, amelyek korábban már liberalizálták munkaerőpiacukat. Az egyenlő elbánás elve alapján Magyarország szintén élhet védő záradékkal, de az új tagok esetében csak akkor, ha ellenük más tagállam is alkalmaz korlátozást.

Mivel a csehek most azt kérték, hogy bármely új tagállammal szemben életbe léphessen a védő záradék, Magyarország szintén kéri megállapodásának ilyen értelmű módosítását. Ez csak technikai jellegű változtatás, melynek gyakorlati jelentősége valójában minimális, kizárólag az egyenlő elbánás elve miatt kérjük - hangsúlyozta a Magyar Hírlapnak Juhász Endre. Alkalmazni ugyanis csak akkor lehet, ha az ország bizonyítani tudja, hogy valóban torzulna munkaerőpiaca.

Rockenbauer Nóra

(Magyar Hírlap)