Derűlátó az IMF vezetője

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok afganisztáni katonai fellépése nem fog sokat rontani a világgazdaság növekedési kilátásain - mondta pénteken a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója moszkvai tárgyalásait követően. Horst Köhler szerint az olajárak csökkenése nem rendíti meg az orosz gazdaság egészét.
Vágólapra másolva!

Horst Köhler moszkvai tárgyalásai után tartott sajtóértekezletén azt mondta: "jelen vannak bizonyos kockázatok" a világgazdaságban, de az IMF bízik abban, hogy jövőre már jelentős fellendülés kezdődik. Köhler ezt azzal indokolta, hogy szerinte helyre fog állni a fogyasztói és a befektetői bizalom, mert "a fogyasztók és a befektetők úgy gondolják, hogy amit az Egyesült Államok tesz, az a helyes".

Az IMF szeptemberben az idei évre 2,6 százalékos, a jövő évre 3,5 százalékos globális növekedést jósolt. Köhler még moszkvai látogatása előtt közölte, hogy ez a prognózis az amerikai merényletek előtt készült, s az IMF a következő hetekben felül fogja vizsgálni világgazdasági prognózisát ennek figyelembe vételével.

18,5 dolláros olajár alatt segítségre szorul Moszkva

Oroszországról szólva Köhler azt mondta: az orosz gazdaság egészségét nem rendíti meg az olajárak csökkenése, és Moszkva képes lesz a valutaalap és a kormányhitelezőkből álló Párizsi Klub segítsége nélkül törleszteni 2003-2003 között esedékessé váló küladósságát. Ellenkező esetben az IMF egyébként készen állna a tárgyalásokra egy kisegítő programról.

Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter szerint Oroszország akkor szorulna rá az IMF segítségére, ha az olajárszint 18,50 dollár alá süllyedne a jelenlegi, 23 dollár körüli szintekről. Az orosz adósságszolgálati teher 2003-ban tetőzik, amikor Moszkvának 19 milliárd dollárt kell törlesztenie küladósságából.

(MTI)

Ajánlat:

Orosz Pénzügyminisztérium

IMF

Korábban:

Oroszország nem kéri adósságainak átütemezését
(2001. augusztus 14.)