Hallgat a csődbe jutott Enron ex-elnöke

Vágólapra másolva!
Nem válaszolt a szenátusi vizsgálóbizottság kérdéseire a keddi meghallgatáson a csődbe jutott amerikai Enron energia-nagykereskedő cég volt elnöke, aki az alkotmány 5. kiegészítése nyújtotta menedékbe vonult, amely lehetővé teszi, hogy a kihágással gyanúsítottak megtagadják a - saját magukra terhelő - vallomást.
Vágólapra másolva!

Kenneth Layt, akinek cége decemberben az amerikai gazdaságtörténet eddigi legnagyobb csődjét produkálta, idézéssel kötelezték a megjelenésre a szenátus kereskedelmi bizottsága előtt, de a bizottsági állásfoglalások meghallgatása után közölte, hogy ügyvédje utasításának megfelelően semmilyen kérdésre nem fog válaszolni, sem most, sem más bizottságok előtt.

Lay volt a dagadó Enron-botrány hatodik prominens érintettje, aki megjelent a Kongresszusban, de hozzá hasonlóan a többiek is mind az 5. kiegészítés mögött kerestek menedéket.

Az Enron tavaly december másodikán jelentett csődöt, és ezzel nem csupán több ezer állás szűnt meg, hanem semmivé foszlottak az alkalmazottak Enron-paírokban tartott nyugdíjcélú megtakarításai is. A jelek szerint az összeomlás azért következett be, mert a cég üzleti mérlegéből sokáig nem tűntek ki azok az egyre halmozódó adósságok, amelyek a veszteségesnek bizonyult "partnerségi megállapodásokból" - adóparadicsomokban bejegyzett offshore cégekhez történt tőkekihelyezésekből - keletkeztek.

A vállalatvezetés nagy része a hírek szerint még időben, jó áron értékesítette saját tulajdonú részvényeit, a végén pedig az alkalmazottak és a külső kisbefektetők maradtak hoppon.

(MTI)

Korábban:

Az Enron és a lobbiszoftver
(2002. február 12.)

Az Enron-ügy végigsöpörhet a könyvvizsgálói szakmán
(2002. február 4.)