A lazuló költségvetés miatt nőhetett a mérleghiány

Vágólapra másolva!
Az előzetes adatok szerint a folyó fizetési mérleg hiánya februárban 187 millió euró volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank szerdán.Elemzők előzetesen 150 millió eurós deficitre számítottak. A jegybank azt is bejelentette, hogy az előzetesen közölt 286 millió helyett 390 millió euró volt a folyó fizetési mérleg januári hiánya.
Vágólapra másolva!

A jegybank közleménye emlékeztet: a visszamenőleg módosított mérleg alapján a folyó hiány 2001. februárjában 14 millió euró volt, míg az év első két hónapjában 189 millió euró volt a deficit.

Az idei februári egyenleg alakulásában a Magyar Nemzeti Bank (MNB) indoklása szerint meghatározó volt az áruforgalom, valamint a szolgáltatások kiadási többletének növekedése. A jegybank adatai szerint az áruforgalom februárban 197 millió eurós deficittel zárt, az első kéthavi hiány így elérte az 588 millió eurót. Ugyanez a tavalyi első két hónapban 313 millió euró volt.

Idén februárban az idegenforgalomban 246 millió euró bevétel és 114 millió euró kiadás mellett 132 millió euró többlet keletkezett. Az első kéthavi turisztikai többlet 189 millió euróra rúgott. Tavaly az év első két hónapjában a többlet 262 millió euró volt.

A szolgáltatások és jövedelmek egyenlege az idén februárban mindössze 2 millió euró többletet ért el, így 2002 első két hónapjában 59 millió euró hiány keletkezett. 2001 első két hónapjában a szolgáltatások és jövedelmek egyenlege 72 millió euró többletet jelzett.

Az adósságot nem generáló tőketételeknél ez év februárban 25 millió euró nettó forrásbeáramlást mértek, az első két hónapban 248 millió euró nettó forrásbeáramlás keletkezett. 2001 azonos időszakában 104 millió euró nettó forrásbeáramlást regisztráltak. A pénzben, tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen tőkebefektetések értéke februárban 33 millió euró Magyarországra, és 16 millió euró külföldre irányuló tőkebefektetés egyenlegeként alakult ki.

A portfolió befektetéseknél jelentkező nettó forgalom februárban 8 millió euró forrásbeáramlást mutatott, az első két hónapban az ilyen típusú nettó forgalom 96 millió euró volt. 2001 első két hónapjában a portfolió-befektetések egyenlege 44 millió euró forrásbeáramlást mutatott.

Idén február végén a jegybanki tartalékok értéke 11,2 milliárd eurót tett ki - áll a jegybank jelentésében.

A mérlegadatokkal kapcsolatban a távirati iroda által megkérdezett londoni elemzők többsége - így az ABN Amro és a Credit Agricole Indosuez szakértője - az import jelentős bővülésére hívja fel a figyelmet, ami véleményük szerint a költségvetési politika lazulásával, a belső kereslet élénkítésével magyarázható. Adam Slater, a Credit Agricole Indosuez feltörekvő piaci elemzője szerint a választások után - az új kormány összetételétől függetlenül - költségvetési, később esetleg monetáris szigorításra is szükség lesz. Az ABN Amro elemzésében azt írja, hogy a folyó hiány mértéke egyelőre nem fenyegeti a gazdaság stabilitást, de a februári adatokat korai figyelmeztető jelnek kell tekinteni. Charles Robertson, az ING Barings térségi elemzője ezzel szemben úgy véli, hogy nem elsősorban a meredek importnövekmény, hanem inkább a folyó átutalások igen alacsony, 7 millió eurós havi többlete volt meglepő a januári 61 millió eurós poztív egyenleg után.

A Pénzügyminisztérium közölte: a folyó fizetési mérleg februári hiánya megfelel a tárca előzetes várakozásainak és kedvezőnek nevezhető, amit a forint árfolyamának szerdai erősödése is igazol. A minisztérium közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy a külkereskedelmi hiány növekedése az európai gazdaság élénkülésével párhuzamosan zajlik, ami azt is jelentheti, hogy a deficit a magyarországi vállalatok későbbi exporttevékenységét megalapozó import, a növekvő beruházások miatt bővül.

(MTI)

Ajánlat:

MNB

Korábban:

A reálkeresetek 11,4 százalékkal nőttek
(2002. március 22.)