Májusban több mint 14 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Minisztérium közleménye szerint idén májusban Magyarországon 368,9 ezer munkanélkülit tartottak nyilván, 14,2 ezerrel kevesebbet mint egy hónappal korábban. A tavalyi év hasonló időszakához képest több mint 20 ezerrel csökkent az állástalanok száma. 
Vágólapra másolva!

Az idén májusban 368,9 ezer munkanélküli szerepelt az Országos Munkaügyi Kutató- és Módszertani Központ nyilvántartásában, ami 14,2 ezer fős csökkenés az egy hónappal korábbihoz, és 20,7 ezer fős csökkenés a tavaly májusihoz képest - közölte a Gazdasági Minisztérium (GM) csütörtöki közleményében.

A GM értékelése szerint a gazdaságot továbbra is intenzív munkaerő-kereslet jellemzi. Májusban közel 90 ezer betöltetlen álláshely szerepelt a munkaügyi szervezet nyilvántartásában.

A tárca országos munkanélküliségi rátát nem közölt, annyit azonban igen, hogy az állástalanok aránya az ország valamennyi régiójában csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A májusi adatok szerint a mutató az Észak-Alföldön 1,1 százalékponttal, Észak-Magyarországon 0,9, a Közép-Dunántúlon pedig 0,8 százalékponttal csökkent egy év alatt.

A közlemény szerint májusban 22 100 pályakezdő munkanélküli szerepelt a megyei munkaügyi központok nyilvántartásában, 7,9 százalékkal kevesebb, mint egy hónappal korábban. A pályakezdők tették ki az összes állástalan 5,9 százalékát. A 25 évesnél fiatalabb munkanélküliek száma 5 százalékkal csökkent áprilishoz képest.

A nyilvántartásban szereplő állástalanok között 4,3 százalékkal mérséklődött a korábban fizikai, és 10 százalékkal a szellemi munkát végzők száma.

(MTI)

Ajánlat:

Gazdasági Minisztérium