Öt százalékos gyógyszerár-növekedés

Vágólapra másolva!
A jövő év júliusában a gyógyszergyártók a tervezett 2,8 százalékos emelés helyett még 2,1 százalékkal növelhetik a társadalombiztosítás által támogatott készítményeik árát. Az áremelés így elérheti az 5 százalékot. A szakma szerint a gyógyszeriparnak jövőre legalább 30 milliárd forinttal nagyobb forrásra lesz szüksége, mint az idei év bevételei.
Vágólapra másolva!

Az idei évben az Egészségbiztosítási Alap feltehetően 182 milliárd forintot fog fordítani a gyógyszerkiadásokra, holott az éves terv szerint csak 147 milliárd szerepel. November elejére azonban ezt az összeget szinte teljesen felélte a szektor - tájékoztatott a Napi Gazdaság. A hiánypótlása csak a november 12-i zárszámadási törvényjavaslat megszavazásakor lehetséges, addig viszont átmeneti forrásokra van szüksége a gyógyszerkasszának.

Korábban a Pénzügyminisztérium az egészségbiztosítási járulékból 12 milliárd forinttal nagyobb többletbevételre számított az idei évre, mint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A gyógyszerkasszából szeptemberre 18,6 milliárd forinttal költöttek többet az időarányosnál. Ilyen ütemű felhasználás mellett novemberre kiürülhet a gyógyszerkassza.

Az egészségbiztosítási alap pénzforgalmi szemléletben 38,7 milliárd forint hiányt ért el augusztus végéig. Az alap első nyolc havi bevételei 0,4 százalékkal maradtak el az időarányosan várttól, míg a kiadások 4,2 százalékkal meghaladták azt. Az intézményeknek az év elején kiutalt előlegek később esedékes megtérülésével számolva egyébként 4 milliárd forinttal alacsonyabb lenne az első nyolchavi deficit.

A kormány ezen a héten dönthet a gyógyszerkassza megsegítéséről, melynek formája egy 17 milliárd forintos, kamatmentes kölcsön lenne. Ennek megszavazása esetén a pénzből egy hónapig képes majd gazdálkodni a kassza.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium

Országos Egészségbiztosítási Pénztár

Korábban:

Két hónapon belül kiürül a gyógyszerkassza
(2001. szeptember 11.)

Gyógyszerkassza: tízmilliárdos megszorításról döntött a kormány
(2001. május 16.)