Túlkínálat a lakáspiacon

Vágólapra másolva!
Az ingatlanforgalmazók szerint a lakáshitelek iránti megnövekedett érdeklődés csak minimálisan tükröződött a fővárosi ingatlanok adásvételi számaiban az első negyedévben - áll a GKI Gazdaságkutató Rt. és a Wallis Ingatlan Rt. közös felmérésében. A túlkínálat még egy évig nem mérséklődik - mondták a szakértők.
Vágólapra másolva!

Az ingatlanforgalmazók- és fejlesztők romló várakozásai alapján a lakáspiacon egyértelműen a túlkínálat a meghatározó, és ennek jelentősebb mérséklődésével a következő egy évben sem számolnak.

Nem kedvezőbb a helyzet az üzlethelyiségek esetében sem, ahol ugyancsak a túlkínálat jellemző, és az irodapiacon is hasonló a helyzet.

A forgalmazók a használt lakásokra is biztosított kedvező kamatozású hitelektől a későbbiekben a forgalom kismértékű emelkedését várják. A felmérés szerint a lakóparkok iránti kereslet az első negyedévben mérsékelten csökkent. Az indoklás szerint ennek egyik legfőbb oka, hogy a fiatalok inkább a praktikus szempontok alapján döntenek, és egyre többen költöznek a belváros közelébe. Az ingatlanfejlesztők ezért úgy vélik, hogy a következő egy évben megnő a viszonylag alacsony alapterületű és olcsóbb lakóingatlanok iránti kereslet.

A felmérés szerint a fővárosihoz képest a vidéki lakások piacán kedvezőbb a helyzet. Sok nagyvárosban a kereslet növekedését várják, mivel itt a telekárak jelentősen elmaradnak a fővárositól. A megkérdezettek válaszaiból kiderül, hogy az idén az első negyedévben sem az új, sem a használt lakóingatlanokat nem jellemezte jelentősebb áremelkedés, és a következő egy évben sem várható 6-7 százaléknál magasabb drágulás.

Az ingatlanforgalmazók egy része a használtlakás-piacon az árak mérsékelt csökkenésével számol, mivel a kedvező hiteleknek köszönhetően nem csak a kereslet, hanem a kínálat is növekedett az elmúlt időszakban.

A megkérdezettek a legnagyobb áremelkedést az előző negyedévhez hasonlóan az építési telkeknél várják. Ezek akár 15-16 százalékkal is drágulhatnak a következő egy évben. Jelentősnek mondható a munkaerőköltségek 9-12 százalékos várt növekedése is. A válaszokból kiderül, hogy az ingatlanfejlesztők 10 százalékos építőanyag és 8 százalékos tervezési áremelkedésre számítanak.

(MTI)

Ajánlat:

Lakáshitel 2002
(az Üzleti Negyed különkiadása)

Korábban:

Változhat a lakáshitelek adókedvezménye
(2002. május 22.)