Részleges bérmegállapodás a német fémmunkásokkal

Vágólapra másolva!
A németországi Baden-Württemberg tartományban hivatalosan is vége a fém- és gépipari dolgozók hét év óta legnagyobb sztrájkjának. Az IG Metall szakszervezet baden-württembergi szervezetéhez tartozó dolgozók szerda este megszavazták a múlt szerdán kötött bérmegállapodást, amit a keleti tartományok munkáltatói azonban vonakodnak elfogadni.
Vágólapra másolva!

Az üzemekben jelen lévő szervezett dolgozók 56,53 százaléka értett egyet a bérmegállapodással. Ez jóval magasabb a szükséges 25 százaléknál, de lényegesen kevesebb annál a 90 százaléknál, amilyen arányban a sztrájkra szavaztak május elején.

Az IG Metall és a német munkáltatóképviselet, a Gesamtmetall helyi szervezete a múlt szerdán abban állapodott meg, hogy az iparágban irányadó Baden-Württemberg tartományban június 1-jétől tizenkét hónapra 4 százalékkal emelik a béreket, amelyet a jövő év második felére további 3,1 százalékos emelés követ. Előzőleg a másfél hétig tartó, egy-egy napos forgósztrájkban több mint száz üzem 198 430 dolgozója vett részt. Az IG Metall taglétszáma 2,8 millió, a német gép- és fémiparban pedig 3,6 millióan dolgoznak.

A kelet-németországi, szászországi fémiparban eközben kiterjesztették a figyelmeztető szrájkot. Az IG Metall adatai szerint 25 üzemben 5500 dolgozó szüntette be rövidebb időre a munkát csütörtökön. Az IG Metall, és a munkaadók csütörtökön találkoznak Drezdában, és ott majd kiderül, van-e miről tárgyalni - mondta a dpa hírügynökségnek a szakszervezet szóvivője.

A baden-württembergi bérmegállapodást a keleti tartományok, Szászország és Szász-Anhalt munkáltatói vonakodnak elfogadni, mert szerintük az ottani gazdálkodási feltételek nem mérhetők össze a baden-württembergi viszonyokkal.

(MTI)

Korábban:

Véget ér a németországi sztrájk
(2002. május 16.)