Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Keletnémet bankók második "halála"

Vágólapra másolva!
Tizenkét évvel a német valutaunió után végleges megsemmisítés vár az egykori NDK százmilliárd márkát "érő" bankjegyeire, amelyek 1990. július elsejével szűntek meg hivatalos fizetőeszköz lenni. A kiselejtezett bankókat egy elhagyott bányából szedték elő, hogy fűtőanyagként fejezzék be "pénzügyi karrierjüket".
Vágólapra másolva!

A német-német gazdasági és pénzügyi unió nyomán begyűjtött és kötegelve zsákokba pakolt több száz tonnányi papírpénzt annak idején teherautókkal szállították a Harz hegység egyik elhagyott bányájába. A terv kiötlőit a keletnémet jegybank azzal biztatta, hogy a vágatok nyirkos levegőjén majd fokozatosan elrothadnak a bankók, megtakarítva az államnak az ártalmatlanítás költségeit.

Bonn tervez, a tervgazdaság végez - mondhatnánk most, tizenkét évvel később. A bankóknak ugyanis eszük ágában sem volt elrothadni. A keletnémet pénzjegynyomda igazán tartós papírt használt fel készítésükhöz, amely vígan túlélte nemcsak a nyugatnémet márka mint fizetőeszköz kelet-németországi bevezetését és a két német állam egyesülését, de magát a nyugatnémet márkát is. Az euró bevezetése nyomán a D-Mark bankók ugyanis zúzdában végezték.

A föld alatti vágatokat annak idején két méter vastag téglafallal zárták le, ám a titokban elásott pénzjegyeknek mégis híre ment. Erre következtetett a rendőrség, amely gyanúsnak találta, hogy egyes érme- és bankjegykereskedők kínálatában olyan NDK-s bankók is fölbukkantak (200 és 500 márkás címletek), amelyek soha nem kerültek forgalomba. Vagyis ezek nem származhattak a keletnémet lakosság által nosztalgiából félretett készletekből.

Tavaly sikerült is tetten érni két fiatalembert, akik éjjel a föld alá leereszkedve hátizsákban hozták a felszínre a gyűjtők szemében becses, amúgy értéktelen papírpénzeket. Mint egy kereskedő az ARD televíziónak nyilatkozva elmondta, nála 170 euróba (40 ezer Ft) kerülnek az 1985-ös kibocsátási évszámot viselő nagy névértékű NDK-s bankók. Azt is elárulta, hogy beszerzésük a "nagykereskedelemben" csöppet sem ütközik nehézségbe.

Ezután már nehezebb lesz biztosítani az utánpótlást. Egyrészt a hátizsákos betörőket a rendőrség kivonta a forgalomból, másrészt a minap - fegyveres őrség árgus szemei előtt - kiürítették a Harz-beli vágatokat. A bankjegyeket 300 hulladékkonténerben elszállították az alsó-szászországi Buschheimbe, ahol a helyi hőerőmű kazánjaiban végleg megsemmisülnek majd: fűtőanyagként.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről