Megállhat a cseh korona szárnyalása

Vágólapra másolva!
A cseh korona rövidesen 30,50/euró alá süllyed - jósolta kedden a Cseh Nemzeti Bank igazgatótanácsának egyik tagja, Jan Frait a CTK hírügynökségnek nyilatkozva. A banktanács egy másik tagja, Michaela Erbenova ugyancsak kedden azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a Cseh Nemzeti Bank kész beavatkozni, ha ez kell a korona további gyengítéséhez.
Vágólapra másolva!

Kedden kora délután a cseh korona 29,50/euró körül volt a prágai bankközi devizapiacon, tovább süllyedve a múlt héten elért, 29 korona/euró alatti értékekről, amelyek történelmi csúcsot állítottak be. Frait megismételte, hogy az erős korona nem jó a gazdaságnak, mert árt az exportnak.

A banktanács egy másik tagja, Michaela Erbenova ugyancsak kedden azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a Cseh Nemzeti Bank kész beavatkozni, ha ez kell a korona további gyengítéséhez. Úgy vélte, mivel az eddig erős korona mindenesetre csökkenti az importárakat, és más tényezők is fékezik az inflációt, a központi banknak lehetősége lesz tovább csökkenteni az irányadó kamatot a következő kamatértekezleten, július 25-én.

A cseh külkereskedelem májusi hiánya 11,84 milliárd cseh korona volt, az áprilisi 540 millió koronás hiány után - közölték június végén. A nagy növekedés - az eredmény meghaladta a legpesszimistább, 7 milliárd koronás hiányról szóló előrejelzéseket is - az erős korona hatásának első jele lehet. Az export 7,8 százalékkal kisebb volt, mint tavaly májusban, az áprilisi 8,2 százalékos tizenkét havi többlet helyett. A kivitel áprilishoz képest is csökkent: 103,6 milliárd koronára 111 milliárdról.

A Cseh Nemzeti Bank régóta figyelmeztet a korona felértékelődésének kereskedelmi kárára. A korona tavaly nyár óta mintegy 15 százalékkal drágább. A bank idén több beavatkozással, és áprilisban kamatcsökkentéssel - 3,75 százalékra - próbálta fékezni a korona erősödését, amit főleg a külföldi tőke beáramlása okoz.

(MTI)

Korábban:

Szárnyal a korona, mélyponton a zloty
(2002. július 10.)