Közel félmilliárdot mosott el víz

Vágólapra másolva!
A magyarországi esőzések következtében, előzetes becslések szerint több százmillió forintos kár keletkezett az ország három megyéjében. Az érintett megyék ugyan rendelkeznek vis maior kerettel, de ezek aligha fedezik majd a költségeket. A megyék a Belügyminisztérium és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság segítségére számítanak - adta hírül a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az OTP-Garancia Biztosító kárrendezési főosztályának tájékoztatása szerint a megye területén eddig közel száz kárbejelentést regisztráltak. A kárfelmérés már a szombati nap óta folyik, de a biztosító hétfőtől kárelőleget folyósít annak érdekében, hogy az ügyfelek minél előbb anyagi segítségben részesüljenek.

Az AB-Aegon Biztosítónál félszáznál is több kárbejelentést regisztráltak Borsodban és a Csereháton. A várható kifizetéseket egyelőre nem lehet felbecsülni, de az összeg biztosan több millió forintra rúg majd. A becslést nehezíti, hogy a fertőtlenítések és egyéb kárelhárító intézkedés miatt a területek jórészét lezárva tartja a katonaság.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több százmillió forintos kárral néznek szembe. Az összedőlt vályogházakra korábban nem lehetett biztosítást kötni - a megye 112 millió forintos vis maior kerete pedig már korábban kiürült. A megyei védelmi bizottság központi segítséget vár.

Nógrádban már járványtól is tartanak

Nógrád megyében az önkormányzati fenntartású épületekben, és utakban 230 millió forint kár esett, az állami utakban pedig 16 millió forint, de az összeg (további esőzés esetén) még emelkedhet. A megye hiányos csatornázottsága miatt feladat a fertőtlenítés is - a csapadék ugyanis (kimosva az árnyékszéket) megfertőzheti a kutakat is.

Nógrád vis maior keretéből eddig 25 millió forintot utaltak át az önkormányzatoknak. A keretben így mindössze 13 millió forint maradt - így feltehetően Nógrád is központi segítségre szorul majd.

Hevesben harmadfokú készültség

Harmadfokú készültséget rendeltek el a megáradt Tarnán, melynek költsége félmillió forint naponta. A hevesi vis maior keret mintegy négyötöde (30 millió forint) még megvan, de az eddig jelzett károk összege, a területfejlesztési iroda szerint 70 millió forint körül van.

A három megyében már szombat óta folynak a visszatelepítések. A kárfelmérés is folyamatban van, bár nehezíti a fertőtlenítés - a jövő hét közepére várhatóak pontos adatok. A helyreállítások azonban komoly elszámolás mellett folynak majd - mondta el az Üzleti Negyednek Dobson Tibor Tűzoltóezredes.

Károk Budapesten is

A főváros épületeiben is jelentős károk keletkeztek: a Magyar Tudományos Akadémia föld alatti pinceszintjeit elöntötte a víz - a kár, becslések szerint több tízmillió forintot fog felemészteni. Az Árkád üzletközpontban ugyanakkor a telített vízelvezető-rendszer visszavezette az elvezetett vizet az üzletek egy részébe - a hétfői nap így takarítással telt el. A javítások ára mellett a bevételkiesés is a kárösszeget növeli.

A mezőgazdaságot nem érinti érdemben

Az esőzések eddig nem okoztak érdemi károkat a hazai szőlőültetvényekben, de ha az esőzések még tíz napon át folytatódnak, annak a termés minősége és mennyisége is kárát látná - fogalmaz a Napi Gazdaság. A takarmánynövények közül még a földeken áll a kukorica, de az eső nem okoz majd érdemi növekedést.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Biztosítás
(Az Üzleti Negyed rovata)

Biztosításkalkulátor
(Az Üzleti Negyed szolgáltatása)