</P> <P class="MsoNormal">Drasztikusan csökkent a balatoni turizmus</P> <P class="MsoNormal">

Vágólapra másolva!
Jelentősen kevesebb vendég érkezett idén a Balaton-parti hotelekbe és kempingekbe. A visszaeső német turizmus mellett ugyanakkor megjelentek Magyarországon az olasz, francia, belga, dán nyaralók. A belföldi turisták pedig inkább csak rövid, hétvégi utakra mozdulnak ki otthonról - derül ki az Üzleti Negyed által megkérdezett siófoki és keszthelyi szállásadók válaszaiból.
Vágólapra másolva!

A Keszthelyi Turisztikai Információs Iroda szerint idén a tavalyihoz képest kevesebb a német, több viszont az olasz, francia, belga, dán vendég. A korábbi trendtől eltérően a külföldiek nem 2-3 hetet maradnak, hanem inkább utazgatnak, járják Európát. A balatonparti turizmus júniusi-júliusi visszaesését megerősítette a Siófoki Tourinform is. A belföldi nyaralókkal kapcsolatban megjegyezték, hogy a magyar vendégek inkább a rövid, hétvégi utakat részesítik előnyben. A Siófoki Tourinformnál ugyanakkor úgy vélik, hogy az augusztusi szálloda-kihasználtság már a tavalyi eredményt fogja hozni. Szerintük mindez azzal magyarázható, hogy sokan még nem vették ki a szabadságukat.

Az információs irodák adatait a szállodák és kempingek adatai is alátámasztják. A siófoki Hotel Aranypártnál az Üzleti Negyed érdeklődésére elmondták, hogy a tavalyihoz képest idén jelentősebben kevesebb a vendég, a német turisták száma pedig 20 százalékkal esett vissza. Visszaesett a forgalom a keszthelyi Bacchus Hotelben is, ahol a belföldi vendégek teljesen eltűntek. A hotelek nem számítanak több külföldi turistára a Foma-1-es futam kapcsán sem, hiszen a Hungaroring távol esik a Balatontól.

Még jelentősebb a visszaesés a kempingeknél. A keszthelyi Sport- és Panoráma kempingekben például 50 százalékkal esett a forgalom. Főként a külföldiek aránya csökkent jelentősen. A lesújtó helyzetet jól jelzi az általános vélemény: ha idén nem lennének belföldi nyaralók, sok hely bezárhatna.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Léket kapott a balatoni hajókölcsönzés
(2002. augusztus 6.)

Schumi és Häkkinen a magyar turizmus ellen
(2002. augusztus 5.)

Turizmus: vegyes a kép az első öt hónapban
(2002. július 9.)