Estek az ipari termelői árak

Vágólapra másolva!
Az ipar termelői árainak színvonala augusztusban 1 százalékkal esett 12 hónap alatt, miközben a belföldi eladásoknál 1,4 százalékos áremelkedés, az exportértékesítési árak alakulásában pedig közel 3 százalékos csökkenés tapasztalható - áll a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentésében.
Vágólapra másolva!

Az ipari termelői árak 2002 augusztusában az előző hónaphoz viszonyítva nem változtak. Az árak stagnálása mögött a belföldi árak 0,4 százalékos növekedése és az exportárak 0,3 százalékos mérséklődése húzódik meg, áll a jelentésben.

Az ipar belföldi értékesítési árait 2002. augusztusban elsősorban a feldolgozóipari árak mozgása határozta meg. Legnagyobb árnövekedés, 2,8 százalékos, a kőolaj-feldolgozás ágazatban volt, de az előz havi áremelkedési tendenciát folytatva jelentősen, 2,3 százalék, növekedtek az árak a bőrtermék- és cipőgyártásban is.

Számos további területet ugyancsak az átlagot meghaladó mértékben, közel 0,8 százalékkal növekvő árak jellemeztek, állapították meg a KSH kutatói. Ilyenek az élelmiszeripar, ital- és dohánytermék gyártás, és a járműgyártás. Változatlan szinten maradtak az árak a textília- és textiláru, a vegyi anyag és a gumi- és műanyagtermék-gyártó ágazatokban.

Ugyanakkor a villamosgép- és műszergyártás belföldi értékesítési árai 1 százalékkal elmaradtak az előző havihoz képest. Az ipari termékek exportárai forintban mérve augusztusban átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek. A fogyasztási cikkek belföldi piacán az árak átlagosan 0,5 százalékkal voltak magasabbak, mint júliusban, elsősorban a nem tartós fogyasztási cikkek árának növekedése miatt.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

KSH

Korábban:

Tovább nőtt az ipar termelése
(2002. szeptember 16.)