A móri bankrablást követően a Pénzügyminisztérium ígéretet tett egy olyan törvénytervezet megalkotására, amely jelentős szigorításokat és kötelező érvényű előírásokat tartalmaz a bankfiókok biztonságtechnikai megerősítéséről. A napokban szétküldött tervezet máris vita tárgyát képezi, ugyanis a megvalósítás milliárdos terheket jelenthet a bankszektornak - írta a Világgazdaság.

A PM által szétküldött tervezet főként a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által készített tavaly szeptemberi ajánlásra épül, azonban a többnyire általánosan fogalmazó szöveg több konkrét előírással is kiegészült. A PSZÁF-ajánlásához képest konkrét változtatást jelent a bankfiókok bekamerázásának előírása, valamint a biztonsági őrök elkülönítése az ügyféltértől.

Szintén kötelező érvényt kapott a golyóálló, biztonsági üvegek használata, azonban - szemben a korábbi elképzelésekkel - nem lett előírás a fémdetektorral ellátott zsilipkapu használata. A kötelező érvényű technikai berendezések és biztonsági anyagok felszerelése bankfióktól függően a több tízmillió forintot is elérheti, így könnyen kiszámítható, hogy a teljes hálózatzuk átalakítása milliárdos terheket róhat a bankokra.

A kormányrendelet-tervezet módosítani akarja a biztonsági őrök alkalmazásának követelményeit is, így például az eddigiek mellett feltétel lenne a feddhetetlenség. Az elképzelések között szerepel az is, hogy az őrök ne az ügyféltérben, hanem egy elkülönített helyiségben tartózkodjanak a munkaidő alatt, így ha a támadást már nem tudják is meghiúsítani, legalább jelezni tudnak a rendőrségnek.

A Pénzügyminisztérium jelenleg vizsgálja a biztonsági, golyóálló üvegek áfa- és vámmentessé tételének hatását, ugyanis Magyarországon van egy olyan gyár, amelyik megfelelő minőségű terméket állít elő, így az importból olcsóbban behozott termékekkel a hazai vállalkozás kerülne nehéz helyzetbe.

Korábban:

Minden banki ügyfelet lefotóznának
(2002. május 5.)

Ajánlat:

PSZÁF