Az IBM székesfehérvári gyárának bezárásával elbocsátott dolgozók munkába állását, illetve vállalkozóvá válását segítő hitelkonstrukciót hozott létre Székesfehérvár önkormányzata, az IBM és a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.

Az erről szóló megállapodást szerdán írta alá Warvasovszky Tihamér polgármester, Mohácsi Péter ügyvezető igazgató és Tóth Ferenc igazgató. Azért döntöttek erről, mert a hitel igénybevétele gyors megoldást kínálhat a munkanélkülivé vált dolgozók egy részének az újrakezdéséhez, mondták.

A mikrohitelen, illetve a két éve létrehozott városi hitelkonstrukción alapuló újrakezdési kisvállalkozói hitelt az IBM -től elbocsátott, vállalkozásba kezdők vagy az őket alkalmazó mikrovállalkozások vehetik igénybe.

A hitel összege nem haladhatja meg a hatmillió forintot, s tárgyi eszközök és forgóeszközök vásárlására, illetve egyéb beruházások finanszírozására használható fel, lejárata maximum öt év, kamata a jegybanki alapkamathoz igazodik.

A vállalkozásba kezdő dolgozóktól az IBM a vállalkozás indításával kapcsolatos költségek egy részét is átvállalja. A hitelnyújtást biztosító alapba a cég 300 millió forintot helyez el. Az első 120 millió forintot rövidesen át is utalja - mondta Mohácsi Péter ügyvezető igazgató. Székesfehérvár jövő évi költségvetéséből a célra ugyancsak jelentős összeg elkülönítését tervezik, de annak mértékéről Warvasovszky Tihamér polgármester egyelőre nem kívánt többet mondani. Az elbocsátásra kerülő dolgozók egy része állásidőn van, a felmondások január 2.-án kezdődnek.

(MTI)

Ajánlat:

A székesfehérvári önkormányzat honlapja

Korábban:

IBM-dolgozókat venne át két borsodi cég
(2002. november 15.)