Cap Gemini: kidobott pénz a tévében leadott autóreklám

Vágólapra másolva!
A tévében leadott autóhirdetések sokkal kevésbé befolyásolják a vásárlókat, mint azt korábban gondolták - derül ki egy amerikai elemzésből. Autóipari médiatanácsadók meglehetősen szkeptikusan fogadták a felmérés eredményét, és kiálltak a tévé mint hirdetési felület mellett, elvégre az egyik legnagyobb reklámbüdzsével rendelkező iparágról van szó.
Vágólapra másolva!

Az Advertsiting Age közölte a Cap Gemini Ernst & Young tanácsadó cég felmérését, amely szerint a tévében leadott autóhirdetések a vizsgálatban részt vevő 700 amerikai vásárlónak mindössze 17 százalékát vették rá a vásárlásra, míg az internetes reklámok 26 százalékban befolyásolták a döntést. Még jobb eredményt értek el a forgalmazók által kiküldött reklámkiadványok, ezek 48 százalékban befolyásolták a vásárlókat, míg az élőszóban előadott reklám a vevőjelöltek 71 százalékát győzte meg.

"Az gondoljuk, hogy az autógyárak és a forgalmazóik csak vesztegetik a pénzüket a tévéreklámokra, ahelyett, hogy egyéb megoldásokra, például a direkt marketingre összpontosítanának" - mondta Mike Wujciak, a Cap Gemini alelnöke, aki azt is hozzátette, hogy ezen nem azt érti, hogy le kell állni az összes tévés hirdetéssel, hanem át kéne csoportosítani a reklámokra fordított pénz felhasználását. Wujciak a tévés reklámok helyettesítésére példaként kiemelte az online hirdetési formát, ami - szerinte - sokkal gyorsabban elkészíthető, ráadásul az eredményeket is könnyebben lehet kielemezni.

Ha a Cap Gemini kutatásának eredményét megszívlelik az autóipari résztvevők, komolyan átrendeződhet az amerikai reklámpiac, ugyanis az államokban az autógyárak és a kereskedők költik a legtöbb pénzt hirdetésekre: tavaly 18,4 milliárd dollárt költöttek autós reklámokra Amerikában a TNS Media Inteligence adatai szerint.

Az autógyárak képviselői szkeptikusak

Jim Sanfilippo, Amerika egyik legnagyobb reklám- és marketingbirodalmának alelnöke már szkeptikusabban fogadta a hírt, ugyanis szerinte a tévében leadott reklámoknak igenis forgalomnövelő hatásuk van. "A tévéreklámokkal gyorsan és hatékonyan lehet elérni a vásárlókat" - mondta Mike Palmgren, a BMW amerikai részlegének a médiakapcsolatokért felelős igazgatója. Palmgren elmondása szerint a bajor autógyár elsősorban a figyelemfelkeltés szempontjából használ tévés reklámokat, ugyanis ha a vevők nincsenek tisztában egy gyár kínálatával, akkor nem is tudnak érdeklődni egy konkrét termék iránt. Rob Schwartz, a Nissan észak-amerikai részlegének kreatív igazgatója mézesmadzagnak nevezte a tévében leadott reklámokat, amelyek arra jók, hogy megismerjék a termékeket, így tovább tudjanak kutatni a hőn áhított autó iránt más médiumokban.