A tavalyi év első tizenegy hónapjában előzetes adatok szerint a kivitel értéke 8141 milliárd forint, míg a behozatalé 8851 milliárd forint volt, így a kereskedelmi mérleg hiánya elérte a 710 milliárd forintot; ez 105 milliárd forinttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál - közölte honlapján csütörtökön a KSH.

Az export és az import forintértéke alig változott, míg az export volumene 5, az importé pedig 4 százalékkal bővült éves szinten.

Novemberben a havi külkereskedelmi forgalmunk forintértéke nem éri el az októberi szintet és alacsonyabb a 2001-es novemberi adatoknál is. Míg az év első hét hónapjában a kivitel előző évihez viszonyított értéke hónapról hónapra magasabb volt a behozatalénál, addig augusztusban 1, szeptemberben 2, októberben és novemberben pedig 4 százalékponttal már az importé volt magasabb. Így a kereskedelmi mérleg az első hét havi 198 milliárd forintos javulást követően az elmúlt négy hónapban összesen 93 milliárd forinttal romlott, bár az év első 11 hónapjában a deficit még így is több mint 100 milliárd forinttal alacsonyabb az előző évinél.

A kivitel közel háromötödét kitevő gépek és szállítóeszközök forgalma folyó áron, forintban 2 százalékkal, volumenben mérve pedig 8 százalékkal bővült éves szinten. Az árufőcsoportba tartozó termékek közül a híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékekből közel negyedével nagyobb értékben, 1261 milliárd forintért szállítottunk külpiacokra, míg a villamos gépek és készülékek exportja 7 százalékos csökkenés mellett 906 milliárd forintot tett ki. A feldolgozott termékek kivitele folyó áron változatlan maradt, míg mennyiségét tekintve 3 százalékkal nőtt. Az árufőcsoport első féléves forgalmát számottevően emelte a videojáték-export, melynek megszűnését követően a havi forgalmi adatok jelentősen elmaradtak a korábbi hónapokétól.

Az élelmiszerek, italok, dohány árufőcsoport kivitelének volumene 4 százalékkal mérséklődött egy év alatt. Az árufőcsoporton belül jelentősen, 12 százalékkal csökkent a zöldség- és gyümölcsfélék kivitele.

A behozatalban is meghatározó súlyt képviselő gépek és szállítóeszközök forintértéke nem változott, volumene pedig 5 százalékkal nőtt. Az importált feldolgozott termékek volumene 3 százalékkal nőtt, forintértékük nem változott.

Legjelentősebben, mintegy 8 százalékkal az importált energiahordozók értéke marad el az előző évben regisztrálttól, a forint erősödése miatt, volumenben mérve azonban 12 százalékkal bővült. Az árufőcsoportok közül csupán az élelmiszerek, italok, dohánytermékek importértéke nőtt.