Fed: nem változott a kamat

Nem változtatott irányadó kamatán szerdán az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC), amely így 41 éves mélyponton, 1,25 százalékon maradt.

A Fed a döntéssel fenntartotta megítélését a gazdasági kockázatokat illetően, óvatosan egyensúlyozva a növekvő árak és a gazdaság ismételt gyengülésének a veszélye között. A Fed ugyanezt az álláspontot foglalta el a múlt hónapban is, amikor szintén nem változtatott a kamaton.

A Fed szerint az utóbbi adatok alapján a gazdaság még küszködik az elindult fellendülés fenntartásáért, miközben mérsékelten erősödik a munkaerőpiac és lanyha az ipari termelés.

A Wall Street számított arra, hogy a Fed szerdán nem változtat a kamaton, ugyanakkor az amerikai állampapírok elsődleges forgalmazói közül többen úgy vélték, hogy a FOMC márciusi ülésén kamatcsökkentésről születik döntés, ha arra utaló jelek lesznek, hogy tovább lassul az amúgy is gyenge gazdaság.

A szerdai kamatdöntést megelőző pillanatokban a DJIA indexe 18 pontos veszteségen, a Nasdaq 6 pontos nyereségen állt. Húsz perccel később a DJIA gyengülése 10 pontra mérséklődött, a Nasdaq nyeresége nem változott.