Mióta van vezető pozícióban?

- 1993 óta a Concorde Értékpapír Rt-ben, 2002 óta a Budapesti Értéktőzsde elnökeként.

Hogyan foglalná össze a vállalatvezetésre vonatkozó ars poeticáját?

- A vállalat a természet és a társadalom, illetve gazdaság törvényeit követő szuperorganizmus, amelynek keretét az a filozófia, illetve elv jelenti, amelynek mentén szerveződik. A vállalatvezető ezt a szükségszerűséget hivatott a leghatékonyabban és a legsikeresebben megvalósítani. Egyszer egy nagy európai bank vezetője megkérdezte miért dolgoznék egy "külföldi rabszolgájaként" (ha elvállalnám a magyar érdekeltségük vezetését), amire azt válaszoltam, hogy mind a ketten ugyanannak vagyunk a rabszolgái: a vállalat optimális működési logikájának.

Milyen a jó vezető?

- Nagyon hasonlít egy expedició vezetéséhez: megkérdőjelezhetetlen konszenzus eredménye, hogy ő vezet és irányítja a többieket, egy közösen megfogalmazott uticél, általa legjobbnak tartott úton és eszközökkel történő elérésében, és mind a célok, mind az elérését biztosító eszközök vonatkozásában a csapat tagjainak képességeit azokkal kölcsönösen harmonizálja.

Milyen tulajdonságok emelnek ki egy jó vezetőt?

- A jó vezetőt kiemeli: a stratégiai és vizión alapuló gondolkodás képessége, amelynek keretében célok és eszközök optimális egymáshoz rendelésére képes, egyszerre elfogadtatva vezetői döntéseit, illetve figyelembe véve a környezete (ügyfelek, részvényesek, munkavállalók)véleményét és elvárásait konszenzust teremtve ebben a meglehetősen komplex játékban, megfelelően informált és informál, döntéseiben egyszerre empatikus és határozott.

Mi volt a legjelentősebb sikere?  Mire a legbüszkébb?  Mit tart a legkiemelkedőbbnek eddigi szakmai életútjában?

A legfontosabbnak azt tartom, hogy egyszerre tudtunk egy üzletileg sikeres és erkölcsileg kikezdhetetlen, a környezetével minden ponton harmónikusan együttműködő céget fejleszteni, amely úgy működött a nyereség és a tulajdonosi vagyon maximalizálásának az elvét követve, hogy közben ezzel együtt nyitottan és érzékenyen reagált a környezetében zajló társadalmi változásokra és megpróbált a lehetőségeihez mérten a non-profit szférának minden fontos területén (kultúra, sport, egészségügy, szociális problémák) jelen lenni.

Mi volt a legnagyobb kudarc karrierje során?

Sem nagy kudarc, sem hirtelen sikerek nem jellemzik a pályámat, ami valószínűleg abból is következik, hogy óvatos, átgondoltan lépő ember vagyok, de én is sokat tanulok a saját hibáimból, miközben a jó visszajelzések és eredmények sok erőt adnak.

Miért jó a beosztottjának lenni?

Az (üzlet)emberek nagy részének a gondolkodásától eltérően figyelem a világot, ezért - a munkatársaim visszajelzése szerint - sokat lehet és nemcsak tárgyilag hanem szemléletben, gondolkodásmódban tanulni tőlem, miközben a mindennapi munkámban ugyanolyan körülmények között dolgozom mint bárki más a cégben és sok más mellett ez is fontos a közös élet szempontjából.