A befektetők okolhatók a dotkom-bukásért

Az amerikai szövetségi bíróság elutasította azokat a vádakat, amelyek szerint a bankok megtévesztették azokat a befektetőket, akik az u.n. dotkom-robbanás idején vásárolták az internetes és technológiai cégek részvényeit. A bírák döntése alapján a befektetők kockáztattak és vesztettek, ami az üzleti életben normális.

A Wall Street-i befektetési bankok nem okolhatók a dotkom-befektetők bukásáért, mondták a szövetségi bírók. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a magas kockázati befektetésnek minősülő részvényvásárlásban a vevőkön kívül más nem hibás az elszenvedett veszteségért, ami az internet-lufi kipukkadásakor és az után keletkezett.

A bankok ellen indított pert kimondottan két dotkom cég, az Interliant és a 24/7 Real Media részvényeinek zuhanása miatt indították a befektetők az Egyesült Államokban. A precedens értékű döntésnek hatása lesz más technológiai cégek ellen indított perekre, írta a BBC News.

A felperesek szerint Amerika legnagyobb bróker cége, a Merrill Lynch és cég egykori (Amerika szerte legelismertebb) internetes elemzője, Henry Bloget okolható az elszenvedett veszteségért. Az elemzőt korábban egy életre eltiltotta a felügyelet az értékpapírpiaci tevékenységtől, és 4 millió dollár büntetés kifizetésére kötelezte.

A befektetési bankok már korábban közölték, hogy nem ismernek el hibát, abba viszont beleegyeztek, hogy a felügyelet által "elfogult elemzésnek" címkézett tevékenység miatt kifizessenek 1,4 milliárd dollárt. Azt is közölték, hogy részvényelemzési és befektetői banki tevékenységüket összeférhetetlenség miatt különválasztják.

A bíróság mindenesetre külön kiemelte, hogy az Egyesült Államok értékpapírpiaci törvényei nem azért vannak, hogy arra késztessék a befektetőket, hogy vad kaszinózásba kezdjenek a tőzsdén a mesés meggazdagodás reményében.