Demján: Vészhelyzetben a gazdaság

Idén eddig afrikai szintre csökkent a beáramló tőke nagysága, elsősorban az elmaradt adóreform és a bürökrácia túlburjánzása miatt - nyilatkozta a Népszabadságnak Demján Sándor. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének vezetője szerint a gazdaságnak vendégmunkásokra és 270-300 forintos euróárfolyamra van szüksége.

A környező országokban alacsonyabb a munkaerő költsége, a munkáltatók és a munkavállalók számára is kedvezőbb az adórendszer, nincs iparűzési adó, és a társasági adó sem magasabb, mint Magyarországon, ezért a tőke elkerüli hazánkat - mondta Demján Sándor a lapnak. Rontja az ország versenyképességét az is, hogy a növekvő bürokrácia működtetése egyre drágább a társadalom számára.

Az ismert nagyvállalkozó kritizálta az oktatási rendszert is: tavaly 190 ezer egyetemista végzett, míg mindössze 28 ezer szakmunkást képeztek, vagyis a befektetők képtelenek megfelelő munkaerőt találni. Demján szerint most az adófizetők pénzén diplomásokat képzünk az Európai Unió számára, míg a munkaerőgondok csak vendégmunkások befogadásával oldhatók meg.

270-300 forintos euróárfolyam lenne elég vonzó a tőkebefektetésekhez és hozna megfelelő árbevételt az exportőrök számára - nyilatkozta a lapnak Demján Sándor. (A jegybanknak és a kormánynak jelenleg nincs közvetlen árfolyamcélja, de mind az MNB, mind pedig a kabinet illetékesei 250-260 forintos árfolyamot tartanak kívánatosnak - a szerk.)