Júniusban 567 millió euró volt a mérleghiány

2003. júniusban 567 millió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg, az év első hat hónapjában 2,313 milliárd euró volt . A szezonális hatások kiszűrésével számított egyenleg 66 millió euróval nagyobb hiányt mutatott az előző hónaphoz képest. Az áruforgalom hiánya júniusban kisebb volt az előző hónap értékénél. Az idegenforgalom egyenlege több hónap után ismét javult, ugyanakkor az idegenforgalmon kívüli szolgáltatások egyenlege az előző hónaphoz képest hasonló mértékben romlott - közölte honlapján a Magyar Nemzeti Bank.

A jövedelem és transzfermérleg egyenlege az előző hónaphoz képest nagyobb hiányt mutatott. A nem adóssággeneráló finanszírozáshoz kapcsolódóan júniusban 80 millió euró forrásbeáramlás történt, így a folyó fizetési mérleg hiányát továbbra is elsősorban a nettó külföldi adósság növekedése finanszírozta.

Idén júniusban az áruforgalom egyenlegének kiadási többlete 3028 millió euró export és 3276 millió euró import egyenlegeként alakult ki. A hiány a szezonálisan kiigazított adatok alapján júniusban az előző hónaphoz képest 51 millió euróval csökkent, míg a tavaly júniusinál 221 millió euróval volt nagyobb. A szezonális hatásoktól megtisztított havi adatok szerint 2003-ban az áruexport azonos szinten mozog, míg az áruimport a májusi kiugró adat után visszaállt az év eleji szintre.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján a szolgáltatások egyenlege az év eleji szint közelében van: az idegenforgalmon kívüli szolgáltatások hiánya nőtt, ugyanakkor az idegenforgalmi többlet növekedett.

A kiigazított adatok alapján, a tőkebefektetésekhez kapcsolódó jövedelemáramláson belül a profitjellegű nettó kifizetések az előző hónaphoz képest nagyobb kiadási többletet mutatnak. Az adósság típusú befektetésekhez kapcsolódó nettó kamatkiadások alakulását, hosszabb időszakot tekintve továbbra is kiegyensúlyozott kép jellemzi.

A viszonzatlan folyó átutalások egyenlege júniusban 38 millió euró bevételi többletet mutat. Júniusban a nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megjelenő tőkemozgások egyenlege 80 millió euró forrásbeáramlást mutatott. A közvetlen tőkebefektetések egyenlege júniusban pozitív volt, mivel a magyar befektetők külföldön 58 millió eurót, míg a külföldiek Magyarországon 144 millió eurót fektettek be.

A folyó fizetési mérleg hiány és a finanszírozás szerkezete miatt a tranzakciók alapján júniusban tovább nőtt az ország nettó adóssága. 2003. június végén a jegybanki tartalékok értéke 10,9 milliárd euró volt - derül ki a Jegybank közleményéből.

Előző
  • 1
  • 2
Következő