Januárban fizetik ki a 13. havi bért

A tervezettnél magasabb államháztartási hiány ellenére a közalkalmazottak és a köztisztviselők megkapják az idei 13. havi bérüket, igaz, a tervek szerint egységesen csak jövő januárban. A közalkalmazottak eddig is januárban kapták a pluszpénzt, ám a köztisztviselőknek és a fegyveres testületek dolgozóinak eddig decemberben fizettek, így törvénymódosításra is szükség lesz - írja a Magyar Hírlap.

Mintegy 15 milliárd forintot spórolhat átmenetileg az állam azzal, hogy ettől az évtől nem decemberben, hanem egységesen csak januárban fizetnék ki a közalkalmazottaknak (tanároknak, orvosoknak, szociális munkásoknak), a köztisztviselőknek (például a minisztériumi tisztviselőknek), valamint a fegyveres szervek alkalmazottainak a 13. havi fizetést. A halasztás haszna, hogy ez a kiadás már nem az idei államháztartási hiányt rontja, amely amúgy is túllépi a tervbe vett 4,5 százalékot. A Pénzügyminisztérium (PM) legfrissebb előrejelzése szerint az államháztartás deficitje decemberre eléri a GDP 4,8 százalékát, ám ebben még nem szerepel a 53. heti nyugdíjak harmincmilliárd forintja. Így az államháztartás hiánya idén a legjobb esetben sem lehet kisebb 950 milliárd forintnál, a PM szerint.

Egy hónappal ezelőtt javasolta a pénzügyi tárca a kormánynak, hogy az ettől az évtől bevezetendő 53. heti nyugdíjat, valamit a 13. havi béreket csak januárban fizessék ki. A kormány végül a héten úgy döntött, a nyugdíjasok még idén novemberben megkapják a plusz egyheti járandóságukat, ahogy az a nyugdíjtörvényben szerepel. Ám a kormány továbbra is fenntartja azt a döntését, hogy az állami alkalmazottak pluszbérét csak januárban fizetik ki - mondta a Magyar Hírlapnak Máté Dániel, a PM szóvivője.

A 13. havi bér januári kifizetése a közalkalmazottaknál nem jelent változást, az elmúlt években is a következő esztendő első hónapjára csúszott e bérek kifizetése. A köztisztviselőknél, illetve a fegyveres testületeknél azonban mindeddig decemberben fizették ki ezt a járandóságot, így ahhoz, hogy egységesítsék a kifizetések időpontját, törvénymódosításra lesz szükség.

KAPCSOLÓDÓ CIKK