2,6 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak

Vágólapra másolva!
A mezőgazdasági termékek termelői ára augusztusban 2,6 százalékkal nőtt tavaly augusztushoz képest. Az első nyolc havi átlagos áremelkedés 5,9 százalékos: a növény-termesztési és kertészeti termékek ára 8,2, az állatoké és állati termékeké 3,3 százalékkal nőtt éves összehasonlításban - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

A mezőgazdasági termeléshez felhasznált termékek és szolgáltatások ára az év első nyolc hónapjában 12,3 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A termelők jövedelmi helyzete 5,7 százalékkal romlott az árviszonyok változása miatt.

KSHhttp://www.ksh.hu

A gabonafélék árszintje a januártól augusztusig tartó időszakban 21 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A burgonya ára a tavalyi első nyolc hónaphoz képest idén 6,9 százalékkal emelkedett, de augusztusban közel 33 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.

A zöldségfélék ára az első nyolc hónapban 9 százalékkal emelkedett, a gyümölcsféléké 15 százalékkal csökkent a tavalyhoz képest.

A vágóállatok termelői ára idén 9 százalékkal nőtt. Ezen belül a vágósertés termelői ára 11,9, a vágóbaromfié 6,1 százalékkal növekedett. A tej termelői ára 10 százalékkal volt alacsonyabb, a tyúktojás ára 20 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.