Folytatja mélyrepülését a dollár

Nem teljesen váratlanul az euróhoz képest újabb mélypontra került az amerikai fizetőeszköz kedden: a hétfői, egy euróhoz viszonyított 1,26 dollárt is meghaladó rekord-mélypont után kedden délelőtt az euró 1,2730 dollárt ért a nemzetközi devizapiacokon.

A keddi dollárgyengülést a hétfőihez hasonlóan egy Federal Reserve tisztviselő nyilatkozata váltotta ki. A Fed atlantai elnöke, Jack Guynn azt mondta, hogy a jegybank szerepét betöltő szövetségi bankrendszer mostanában nem nyúl az irányadó kamathoz.

A Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva az ABN Amro devizapiaci elemzője, Peter Clay elmondta, hogy kimondottan az euróhoz képesti gyenge dollárt szorgalmazza az amerikai kormányzat és a Fed. Clay szerint a dollár az euróhoz képest 1,30-as, a jenhez képest pedig 102-es szintre eshet a következő néhány hét során. Egy dollár kedden délelőtt 106,18 jent ért.

A legjobb, amit az amerikai kormányzat tehet, hogy hagyja gyengülni a dollárt, mondta a Deutsche Bank New York-i irodájának elemzője, Michael Rosenberg. A gyenge dollár versenyképesebbé teszi az USA iparát, mert kedvez az exportnak.

Japán aggódik a gyenge dollár miatt

Japánban azonban aggódva nézik az eseményeket: az erős jen rontja a japán ipar versenyképességét és megakadályozhatja a gazdaság fellendülését. A JP Morgan tokiói elemzője, Tóru Szaszaki szerint a dollár előbb-utóbb 106 jen alá gyengül, ami miatt a japán illetékesek kénytelenek lesznek lépéseket tenni a jen gyengítése érdekében. Japán tavaly rekordnak számító 20 billió jent költött arra, hogy gyengítse a nemzeti valutát - írta a Bloomberg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK