Líbia várja a külföldi tőkét

A líbiai kormány fő célja vonzani a hazai és a külföldi magántőkét, miközben az ország megpróbál kiemelkedni a nemzetközi elszigeteltségből - mondta Sokri Ganem, az ország miniszterelnöke a Financial Timesnak.

A gazdaság átalakítása nem könnyű, de remélhetőleg nem is lehetetlen. Az előző kormányok mindent elrontottak, amihez hozzányúltak. Számos tehetetlen mamutvállalatunk van, melyek vezetői nerm hoznak döntéseket. Csak kevés akkora magáncég működik, amely részvényt bocsáthatna ki. Eddig csak lakóingatlan lehetett magántulajdonban, úgyhogy a tulajdonjogi rendezéssel kell kezdenünk - idézte a Financial Times a miniszterelnök nyilatkozatát.

Vasárnap amerikai törvényhozók küldöttsége érkezett Tripoliba, akik tárgyalnak Moamer el-Kadhafi líbiai vezetővel, és úgy nyilatkoztak, hogy az Egyesült Államok hajlik a kapcsolatok helyreállítására és a gazdasági szankciók megszüntetésére.

Korábban 350 vállalat magánosítását kezdték meg, és egységesítették a devizaárfolyamot az afrikai országban. A líbiai vezetés decemberben nyilvánosan kijelentette, hogy felhagy a tömegpusztító fegyverek fejlesztésével.

KAPCSOLÓDÓ CIKK