Az unió strukturális alapjaiból összesen 2 milliárd euró áll Magyarország rendelkezésére 2004 és 2006 között, ami 0,7 százalékkal növelheti a bruttó hazai termék (GDP) összegét - mondta Magyari László, a gazdasági minisztérium címzetes államtitkára.

Magyarország 2007-től akár megduplázhatja a rendelkezésére álló összeget, ez azonban attól függ, hogy a jelenlegi keretet milyen sikerrel tudja az ország hasznosítani - hangzott el Cégvezetők Klubjának konferenciáján.

Összesen 5 operatív programon keresztül lehet elérni a támogatásokat. Ezek a gazdasági versenyképesség javítás, a humánerőforrás fejlesztés, az agrár és vidékfejlesztés, a környezetvédelem és infrastruktúra, valamint a regionális operatív programok.

A gazdasági minisztériumhoz ezekből kettő tartozik. Az egyik a gazdasági versenyképesség javítását célzó operatív program, amelynek a célkitűzései között szerepel a befektetések ösztönzése, a kis- és középvállalatok fejlesztése, a K+F. A másik a környezetvédelem és infrastruktúra támogatása. Ebben egyebek mellett segítik a közvilágítás korszerűsítését, a lakossági energia megtakarítását, és a tőkeszegény kis- és középvállalkozások K+F jellegű energiatakarékossági fejlesztéseit.

Az államtitkár elmondta, hogy ezekhez a pályázatokhoz már nehezebb lesz hozzájutni, mivel sokkal összetettebb és pontosabb pályázati anyagok beadására lesz szükség. Aki viszont ezeket teljesíti, az a rendelkezésre álló keretig automatikusan hozzájut az igényelt támogatáshoz - mondta.