A tervezettnél kisebb a hiány

Márciusban az államháztartás hiánya 84,2 milliárd forint lesz, az első negyedévi deficit a GDP 2,1 százalékát éri el pénzforgalmi alapon - derül ki a Pénzügyminisztérium prognózisából. A múlt évi hiány a tárca számításai szerint elérte a GDP 5,9 százalékát.

A költségvetés felhalmozott adóssága a múlt év végén a GDP 59 százalékát tette ki. Terták Elemér, a pénzügyi tárca közigazgatási államtitkára szerint ezzel Magyarország a csatlakozó országok között az élmezőnyben van, és az adat megfelel a maastrichti követelményeknek (a mérték a GDP 60 százaléka)

Mintegy 15 milliárddal több bevétel a vártnál

Terták Elemér szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: idén az első két hónapban kedvezőbben alakulnak az államháztartási folyamatok, mint azt eredetileg a Pénzügyminisztérium várta.

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya február végéig 341,3 milliárd forintot tett ki, ami az uniós módszertan szerint számított GDP-arányos éves 4,6 százalékos deficit pénzforgalmi megfelelőjének 28,8 százalékát teszi ki.

A központi költségvetés idei első kéthavi egyenlege 246,7 milliárd forint hiányt, a társadalombiztosítási alapok első kéthavi deficitje 115,3 milliárd forintot ér el, míg az elkülönített állami pénzalapok egyenlege 20,7 milliárd forint többletet mutatott.

Terták Elemér elmondta, hogy a vártnál jobb adatokban szerepet játszott, hogy közel 15 milliárd forinttal több bevétele keletkezett a központi költségvetésnek az előzetesen prognosztizáltnál, ebből a társasági adóbevételek mintegy 5 milliárd forinttal, az szja-bevételek pedig 4,4 milliárd forinttal haladták meg a tárca várakozásait. A központi költségvetési szervek bevételei is mintegy 5 milliárd forinttal haladták meg a várt szintet.

Idén az első két hónapban 55,99 milliárd forint bevétel keletkezett társasági adóból, szemben a tavalyi első kéthavi 47,5 milliárd forinttal. Egyszerűsített vállalkozói adóból 11,93 milliárd forintot fizettek be, ami mintegy 22 százaléka az éves előirányzatnak. Áfából az első két hónapban 299,188 milliárd forint érkezett a központi büdzsébe, szemben a tavaly első kéthavi 277,05 milliárd forinttal. A lakosság február végéig 181,9 milliárd forintot fizetett be szja-ként a büdzsébe a tavalyi 168,83 milliárd forint után.

KAPCSOLÓDÓ CIKK