Valósággal elszigetelték Calabriát, Olaszország déli részét az ország többi részétől a leépítések ellen útzárakkal tiltakozó víz- és erdőgazdálkodási dolgozók. A munkások lezártak egy repülőteret, egy kompkikötőt és pályaudvarokat.

Fotó: EPA

Az olasz szakszervezetek felhívására azt követően léptek akcióba az ágazat dolgozói, hogy tudomásukra jutott: a központi költségvetés tervezett elvonásai miatt 11 ezer munkahely került veszélybe a tartományi erdő- és vízgazdálkodásban. Az elvonás mértéke 160 millió euró, és ezzel veszélybe került a szakszervezetek és a tartományi kormányzat hónapokkal ezelőtt kötött megállapodása is.

A tiltakozó munkások Cosenzánál csütörtökön lezárták a Salerno-Reggio di Calabria A3-as utópályát és három más országutat is. Az útzárat csak éjszaka, a rossz idő miatt oldották fel. Az útelzárások miatt gyakorlatilag lehetetlen megközelíteni Lamezia Terme repülőterét, ott péntek reggel újra felvonultak a tiltakozó dolgozók.

Szicíliát komppal csak Reggio di Calabriából lehet megközelíteni, miután Villa San Giovanni kikötőjét gyakorlatilag csütörtök óta teljes blokád alatt tartják a tüntetők, az utasokat nem engedik se ki, se be. A blokád egész éjszaka és péntek reggel is folytatódott, és a tüntetők több fontosabb calabriai pályaudvart is lezártak, megbénítva a vasúti közlekedést a tartományban.