Öt százalékkal bővült az orosz gazdaság

Vágólapra másolva!
Oroszország gazdasága az első negyedévben 4,9 százalékkal bővült a tavalyi első negyedhez képest, közölte legújabb becslését az orosz gazdasági minisztérium szerdán. A jelentés azonban hozzáteszi: márciusban már 5,1 százalékra gyorsult a tizenkét havi GDP-növekedés a januári 4,4 százalékról.
Vágólapra másolva!

A korábbi, március végén közölt első negyedévi becslés még 5,2 százalékra szólt, de már akkor is megjegyezték, hogy a magas energiaárak előidézte gyors növekedés után a kulcsfontosságú orosz olajágazatot a szűk kapacitás nyomasztja. A tavalyi 10,6 százalékos növekedést követően az ásványkincs-ágazat bővülése 1,1 százalékra lassult.

A tavalyi utolsó negyedévben az orosz hazai össztermék 6,7 százalékkal bővült az egy évvel azelőttihez viszonyítva: ez volt a legkisebb növekedési ütem tavaly.

Elemzők szerint a jelenlegi növekedést fékezi a kormány adóéhsége, az olajtársaságok nyereségére kivetett nagy adó, az olajiparban jelentkező szűk kapacitás, továbbá a bizalomhiány, amit elsősorban a Jukosz olajtársaság adóhátralékának behajtása okoz. Vlagyimir Putyin orosz államfő tavaly május végén meghirdetett céljának megvalósításához - tíz éven belül a GDP megkétszerezéséhez - a gazdaságnak évente tartósan 7,2-7,3 százalékkal kellene növekednie, ám a gazdasági minisztérium módosított előrejelzése szerint a GDP várhatóan csak szerényebb ütemben, átlagosan évi 5,9-6,1 százalékkal fog bővülni 2005-07-ben, ha a piaci körülmények kedvezően alakulnak. A tárca korábbi előrejelzésében még 6,1-6,2 százalékos átlagos növekedés szerepelt a következő három évre.