Orosz olajfúrásba társul India

Vágólapra másolva!
India is beszállna a Szahalin sziget közelében rejlő olaj és földgázkincsek kiaknázásába. Erről Abdul Kalam indiai elnök tárgyalt orosz kollégájával Moszkvában. Putyin orosz elnök szerint a műszaki-tudományos együttműködés fontosságát hangsúlyozta. India várhatóan Oroszországgal együttműködve korszerűsíti légierejét.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök az energiaipari, űrkutatási és védelmi együttműködésről tárgyalt kedden a Kremlben indiai kollégájával, Abdul Kalammal. Putyin azt mondta, hogy az indiai ONGC állami olaj- és gázipari társaság nagy befektetést tervez a Szahalin-1 koncessziós projektumba.

A csendes-óceáni orosz sziget északkeleti kontinentális talapzatában rejlő olaj- és gázkészletek kiaknázására létrehozott konzorciumban a fővállalkozó amerikai ExxonMobil és a japán SODECO 30-30, míg az ONGC és orosz Rosneft 20-20 százalékkal részesedik. Mindamellett a Rosneft azonban kompromittálta magát az orosz hatóságok által tönkretett jukosz olajcég főegységének vitatott megszerzésével, s a Jukosz-főrészvényes Menatep csoport nemzetközi perekkel fenyegeti.

Putyin jelezte, hogy az indiai Kudankulam atomerőmű menetrend szerint épül orosz közreműködéssel: első reaktorblokkját 2007-ben, a másodikat 2008-ban kívánják beindítani. Kalam az indiai atomproigram építőmestere. Putyin kifejezte meggyőződését, hogy Kalam látogatása új lökést ad a kétoldalú együttműködésnek, amelyből a Kreml a műszaki-tudományos és csúcstechnológiai területet emelte ki közleményében.

Kalam - akinek személyében indiai államfő először tesz hivatalos látogatás Moszkvában a Szovjetunió 1991-es összeomlása óta - hangsúlyozta: Oroszország jóban-rosszban egyaránt közeli barátja volt Indiának. Kalam vázolta elképzeléseit Putyinnak arról, hogyan lehetne a kétoldalú kereskedelmet tíz év alatt 25 milliárd dollárra növelni a jelenlegi kétmillliárdról. Az indiai elnök ugyanakkor űrkutatási együttműködést is sürgetett. Kalam hétfőn felkereste a Szuhoj repülőgépgyártó céget, ahol megvitatta az indiai részvétel lehetőségét a jövendő ötödik generációs vadászgép fejlesztésében.