25 millió lesz az ekho felső határa

Vágólapra másolva!
A korábbi tervezetekben szereplő 10 millió forint helyett évi 25 millió forintos jövedelemig választhatják a sajtó és a művészeti területek dolgozói az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho) - derült ki hétfőn a szakmai egyeztetéseket követően. A színlelt szerződésekre vonatkozó moratórium még jövő év június 30-ig fennmarad.
Vágólapra másolva!

A törvényjavaslatot a sajtószabadságot és a művészeti önkifejezést veszélyeztető körülmények megszüntetése érdekében kell kimunkálni, és már körvonalazódik annak végleges formája - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sajtótájékoztatón, miután részt vett a kormány és a szakmai szervezetek újabb tárgyalásán.

A kifizetőt és a magánszemélyt terhelő közteherviselés együttes mértéke a korábban tervezett 35 százalék lenne. Néhány további részletben még tart az egyeztetés a szakmai képviseletekkel; a tervek szerint a parlament november 15-ig fogadhatja el az új jogszabályt.

Gyurcsány Ferenc az egyeztetés után közölte, hogy a színlelt szerződésekre vonatkozó moratórium jövő év június 30-ig fennmarad, hogy legyen idő a kellő átmenetre, visszamenőleg pedig nem kívánnak felelősségre vonást alkalmazni.

November 15-ig dolgozza ki a szaktárca az érdekképviseletekkel közösen azokat a nyilvános, pontos irányelveket, amelyek előre meghatározzák: mikor minősíthető egy szerződés színleltté.

Az evások év végéig dönthetnek a váltásról

Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 10 millió forintos jövedelemhatár 25 millió forintra emelését a hétfői rádiós, televíziós, és internetes szakma képviselőivel tartott egyeztetést követően vállalta a kormány.

A miniszter kérdésre válaszolva közölte: aki eddig az eva szerint adózott, szabadon átléphet jövő év január 1-től az ekhóba. Mivel az ekhóra vonatkozó törvényt a tervek szerint november 15-ig kihirdetik, az év végéig lesz idő a mérlegelésre.

A tárgyalásokon részt vevő kormányzati és érdekképviseleti szakemberek szerint az ekhót nem kényszer, hanem az előnyök alapján választják majd az érdekeltek - mondta Csizmár Gábor. A munkáltatónak az általános 35 százalékos közteher helyett 20 százalékot kell fizetnie, a magánszemélyeknek pedig 44 százalék helyett 15 százalékot. A munka ugyanakkor legális keretek között végezhető, nem kell tartani a szerződés színleltté minősítésétől és ennek munkaügyi és adóügyi szankcióitól.

A magánszemélyt és a kifizetőt terhelő 15, illetve 20 százalékos ekho elosztására vonatkozó terv nem változott hétfőn. Ezek szerint a 15 százalékból 11 százalék jelentené a személyi jövedelemadót, 4 százalék a nyugdíjjárulékot, a 20 százalékból 11 százalék az egészségbiztosítási és 9 százalék a nyugdíjjárulékot.