Német cégek szerint jó a magyar befektetési környezet

Vágólapra másolva!
A Magyarországon befektető német vállalatok jó része pozitívan ítéli meg a befektetési környezetet, de emögött romló tendencia húzódik meg - mondta Wolfram Klein, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ügyvezető elnökségi tagja sajtótájékoztatón, melyen a kamara felmérését ismertették. A felmérésben részt vevő cégek 79 százaléka ismét Magyarországon fektetne be, az adórendszeren ugyanakkor változtatnának.
Vágólapra másolva!

A kamara az idén tizenegyedik alkalommal végzett konjunktúra felmérést 116 cég körében, többségükben német vállalatok részvételével. A felmérés szerint minden ötödik vállalkozó jónak tekinti a magyar gazdasági helyzetet, 64 százalékuk kielégítőnek, míg 15 százalékuk rossznak.

Erről az évről a megkérdezettek 24 százaléka véli úgy, hogy a magyar gazdaság jobb helyzetben lesz, míg 19 százalékuk nehezebb időkre számít. A felmérés szerint a válaszadó vállalatok fele tapasztalta Magyarország európai uniós tagságának kedvező hatásait, és mindössze 4 százalékuk panaszkodott a hátrányos következményekre. A válaszadók 90 százaléka üdvözölné az euró bevezetését Magyarországon, 62 százalékuk 2010-re várja ezt.

A saját helyzetét a válaszadók 48 százaléka jónak tartja, 49 százalékuk nyeresége 2004-ben nőtt, és 50 százalékuk idén is az eredmény növekedésére számít. A felmérésben részt vevők 79 százaléka ismét Magyarországon fektetne be, míg 21 százaléka gondolna helyszínként más országot. A máshol befektetők körében a kedvelt beruházási célországok között Románia áll az élen Szlovákia, Csehország és Kína előtt.

A befektetők kedvezőnek ítélik meg a munkavállalók általános képzettségét, azonban régiónként és szakmánként hiányt jeleztek. A felmérés szerint a vállalatok 32 százaléka tervezi a beruházási kiadások növelését, 45 százalékuk változatlan szinten tartja, míg 13 százalékuk kívánja csökkenteni ezt a tételt.

Wolfram Klein elmondta, hogy a válaszadó cégek többsége javaslatot is fogalmazott meg a befektetési helyzet javítására. Ezek leginkább az adórendszert, valamint a közigazgatást, a bürokráciát, az átláthatóság megteremtését érintik.