Négy éve a leggyorsabb növekedés Németországban

2005.05.12. 9:05

A német hazai össztermék az első negyedévben, szezonális kiigazítással, egy százalékkal bővült a tavalyi utolsó negyedévhez képest, köztölték a szövetségi statisztikai hivatalban csütörtökön előzetes becslésként. A növekedés üteme négy éven belül a legjobb volt.

A tavalyi utolsó negyedévhez képest a növekedést kizárólag az export táplálta, miközben a hazai kereslet csökkent, tették hozzá.

A tavalyi első negyedévhez képest nem volt növekedés, a munkanapok számával kiigazítva azonban ugyancsak egy százalékos GDP-bővülést mértek. Az idei első negyedévben két munkanappal kevesebb volt, mint a tavalyi első negyedben.

Az elemzők a tavalyi utolsó negyedévhez képest 0,5 százalékos, a tavalyi első negyedévhez képest 0,6 százalékos növekedésre számítottak.

A német kormány két héttel ezelőtt 1,0 százalékra csökkentette a hivatalos becslést a német gazdaság idei bővülésére, az addig érvényben volt, 1,6 százalékra szólt jóslatról. Előzőleg a hat vezető német gazdaságkutató intézet 0,7 százalékos növekedést jósolt idénre a német gazdaságnak, miután ősszel még 1,5 százalékos növekedést valószínűsítettek.

A második negyedév nem indult jól. A német szolgáltatások beszerzőmenedzser-mutatója áprilisról 51,3 pont a márciusi 51,8 pont után; 21-ik hónapja jelzi a teljesítmény növekedését, de az ütem lassult márciushoz képest, és az ágazat mind kevésbé bizakodik a jövő kilátásaiban. A német feldolgozóipar beszerzőmenedzser-mutatója 49,7 pont volt áprilisra a márciusi 50,3 pont után, négyhavi javulás után ismét a teljesítmény visszaesését jelezve. Áprilisban még nőtt a termelés, de az új megrendelések visszaestek.

A német GDP tavaly 1,6 százalékkal nőtt. 2003-ban - a legújabb, két hete közölt felülvizsgálat szerint - egész évben stagnált, tíz éven belül a legrosszabbul teljesített. Németország gazdasága 0,1 százalékkal nőtt 2002-ben, 0,8 százalékkal 2001-ben, 2,9 százalékkal 2000-ben.