Több száz forint is lehet az eltérés a különböző piacokon beszerzett, ünnepi vacsorának való alapanyagok között. Mivel azonban a minőség is fontos, nem biztos, hogy mindent egy helyen érdemes megvásárolni. Az [origo] több budapesti piacon járt, hogy segítsen a választásban.

Az előétellel háromfogásos, bejglivel betetőzött vacsora alapanyagainak árait, Budapest három nagy piacán mértük fel. Az Örs vezér téren álló Cédrus piac, a Fővám téri Vásárcsarnok és a Moszkva térhez közeli Fény utcai piac forgalmas helyen található, árukínálatuk friss és bőséges.

Mivel elsősorban a friss, hazai alapanyagokra koncentrálunk, alkalmi felmérésünkben a hipermarketek ezúttal nem szerepelnek. Természetesen előfordulhat, hogy a bevásárló-központokban olcsóbban jutunk hozzá a vacsora alapanyagaihoz, de az árak azért iránymutatóak. A termékek eredetét és minőségét illetően pedig, bizonyára piacon érdemes a leginkább vásárolni.

Amit ajánlunk

Előétel: Roston sült libamájszeletek tokaji raguval

Leves: Halászlé

Főétel: Olaszos töltött pulyka

Köret: Ínyenc krumplisaláta

Sütemény: Bejgli

Az Örs vezér téri Cédrus piac

Az Örs vezér tér a főváros egyik legforgalmasabb csomópontja, a naponta itt áthaladó több százezer ember közül, sokan intézik vásárlásaikat a téren található áruházakban, üzletekben, üzletközpontokban. A nemrég megnyílt Cédrus piacot nagy várakozások előzték meg; ám jelenleg az üzlethelyiségek nagy része még nincs bérbe adva. Tapasztalataink szerint itt fordulhat elő leginkább, hogy alkalmanként bizonyos hozzávalók nincsenek.

A Fővám téri Vásárcsarnok

Budapest egyik legnagyobb, turisztikai, reprezentatív szempontból is jelentős piaca (például itt vásárolt Margaret Theatcher is). A választék zavarbaejtően bőséges; itt nem képzelhető el, hogy ne jutnánk hozzá valamilyen élelmiszerhez. A halas részleg kiemelkedő gazdagsága miatt, ezekben a napokban az egyik legjobb helyszín lehet az ünnep előtti vásárláshoz.

Fény utcai piac

Forrás: [origo]
A minőséggel alig versenyezhetnek a nagyáruházak

Főleg a budaiak járnak ide, közel van a Moszkva térhez, minden van itt, mi szem-szájnak ingere. Igazi vásárcsarnok-hangulat uralkodik, lacikonyhával, galambokkal; ráadásul különleges vadhús-bolt is található itt (szürkemarha-, bivaly- és mangalica-készítményekkel). A választék itt is gazdag, bár szombat dél körül - a forgalomra tanúságként - egyes árusok szabadkozni kénytelenek: "Sajnos, elfogyott".