A gazdagok nem fektetnek részvényekbe

Vágólapra másolva!
Tartózkodhatnak idén az amerikai részvénypiactól a legvagyonosabb befektetők - írja a Financial Timesra hivatkozva a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Egy felmérés szerint a több mint egymillió ( 1 millió dollár, mintegy 210 millió forint) dolláros befektetéssel rendelkező magánszemélyek, idén kiemelkedő értéket tulajdonítanak a készpénznek, vagyonuk indokolatlanul nagy szeletét tartják sima bankszámlán.

A megkérdezett milliomosok hetven százaléka - a nagyobb hozam reményében - tőkéjének egy részét ingatlanokba és hedge fundokba (kockázati tőkealapok) fekteti.

A fiatalabb milliomosok - a felmérés a 35 évnél fiatalabbakat veszi ide - tőkéjük 27 százalékát alternatív befektetési formákban kamatoztatják, miközben 19 százaléknyit készpénzben tartanak. A "fiatalokhoz" hasonlóan az ötmillió dollárt meghaladó befektetéssel rendelkezők, tőkéjük 26 százalékát alternatív befektetési formákban, 16 százalékát pedig készpénzben tartják. Ennek pontosan az ellenkezőjét javasolta ügyfeleinek a felmérést végző befektetési alap.

Véleményük szerint az ügyfeleknek csupán négyszázaléknyi készpénzt kellene tartaniuk, és mindössze tíz százalékot kellene alternatív befektetési formákban gyarapítani. Szakértők a szélsőséges befektetési magatartást az amerikai részvénypiac erőtlenségével és az amerikai gazdasággal kapcsolatos bizonytalansággal magyarázzák.