Az útépítések húzzák az építőipart

Vágólapra másolva!
Az építőipari termelés idén januárban kiigazítatlan adatok alapján 14,1 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 12,8 százalékkal nőtt 2005 januárjához képest. A növekedés továbbra is elsősorban az úthálózat-fejlesztési munkáknak köszönhető - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

Az ipari termelés az év első hónapjában szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 0,3 százalékkal volt magasabb az előző havinál. Az építőipari termelés egy évvel ezelőtt egyébként 7,1 százalékkal nőtt éves összehasonlításban.

A szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése 18,7 százalékkal emelkedett. Az épületgépészeti szerelés termelése kismértékben, 1,8 százalékkal csökkent, a befejező építésé viszont jelentősen, 39 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist.

Az épületek építésének mennyisége 5,1 százalékkal, az egyéb építményeké 25,6 százalékkal nőtt. A növekedés továbbra is elsősorban az úthálózat-fejlesztési munkáknak köszönhető.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállománya 13,3 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ezen belül az épületek szerződésállománya 23,1 százalékkal, az egyéb építményeké 10,1 százalékkal emelkedett.

A januárban kötött új szerződések mennyisége 135,7 százalékkal haladja meg a 2005. januárit. Ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések mennyisége kismértékben, 2,1 százalékkal nőtt, az egyéb építmények építésére kötötteké kiugróan, 4,4-szeresére emelkedett. A növekedés oka két nagy értékű munkára - az északi M0-ás Duna-híd, illetve egy szennyvíztisztító építésére - kötött szerződés volt.

Idén januárban az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 5,2 százalékkal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 6,1 százalékkal emelkedtek 2005 januárjához képest. Az árak az előző havinál 1,4 százalékkal voltak alacsonyabbak, ennek oka a decemberi jelentős munkabér-kiáramlás volt.

A KSH adatai szerint az építőipari termelés értéke folyó áron 110,1 milliárd forint volt januárban, szemben a 2005. januári 91,8 milliárd forinttal.