Bokros az egykulcsos szlovák adó mellett van

Vágólapra másolva!
Szlovákiában az egykulcsos, 19 százalékos adó-és áfakulcsot a jövőben is ajánlatos megtartani, függetlenül attól, hogy a júniusi választások után milyen kormány kerül hatalomra - mondta Bokros Lajos közgazdászprofesszor.
Vágólapra másolva!

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Bokros Lajos egyaránt úgy látja, hogy áldásos lenne, ha Szlovákiában a választás jobb- vagy baloldali győzelmétől függetlenül is töretlenül folytatódna a reformfolyamat.

Barrosót azonnal bírálta és jobboldali kampányolással vádolta meg Robert Fico, az ellenzéki Irány-Szolciáldemokrácia (Smer-SD) elnöke. Fico a jelenlegi adózásánál igazságosabb, az adózók szociális különbségeit méltányosabban kezelő adórendszerrel kecsegteti a választókat.

Bokros szerint az egyszerű és átlátható adórendszert meghonosító reform igen előnyös, kitűnő eredményeket hozott az országnak. Az adókulcs egységes és aránylag alacsony is, valamint nem ismeri sem a kivétel, sem a kedvezmény, sem pedig az úgynevezett adózási szabadság intézményét. Véleménye szerint ennek köszönhetően összpontosíthatja az adóhivatal a figyelmét az eredendő küldetésére, az adóbehajtásra.

A közgazdászprofesszor az egészségügyi reform folytatását ajánlotta Szlovákiának. Javasolta, hogy törekedjenek az egészségügyi magánbiztosító társaságok közti konkurenciaviszonyok megteremtésére. Véleménye szerint ennek következményeképpen törvényszerűen kialakul az egészségügyi szolgáltatók közti konkurencia is.

Ajánlatos lenne a köz- és magánforrásokat nem kellő hatékonyságga felhasználó egészségügyi szolgáltatók pályáztatási rendjének szabályozása is. Bokros szerint a betegellátásban nem lenne helye a kizárólag állami forrásokból működő kórházaknak. A többcsatornás, az egészségügyi magánbiztosítók bevonásával működtetett finanszírozás lenne a helyénvaló. Az egészségügyi dolgozókat pedig a teljesítményük után kellene díjazni, ugyanakkor az egészségügyi munkaerőpiacon is ajánlatos lenne versenyképes viszonyokat kialakítani.

Bokros Lajos ezenkívül a tandíjköteles egyetemi oktatás bevezetését is ajánlotta a szlovákoknak. Úgy látja ugyanis, hogy az ingyen tanuló diákot nem érdekli, hogy milyen képesítést szerez. Márpedig ha a felsőoktatás rossz képesítést ad, azzal csak a kevésbé kelendő munkaerőt gyarapítja a munkaerőpiacon.