Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Százmillióból két kilométer bicikliút épül

Vágólapra másolva!
Budapest is indul a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által kiírt bicikliút-pályázaton, a városvezetés a remélt támogatásból egy kétkilométeres Duna menti szakaszt építene. A GKM a kerékpárutak építésének támogatására 900 millió forintot különített el.
Vágólapra másolva!

A fővárosi közgyűlés csütörtökön ellenszavazat nélkül határozott arról, hogy Budapest indul a gazdasági tárca által kiírt bicikliút-pályázaton. A május 22-ig beadandó pályázat keretében a főváros az Euro Velo kerékpárút-hálózat kiépítésében venne részt - számol be a Napi Gazdaság.

Az önkormányzat 50 százalékos finanszírozásában tervezett két projekt - egy szakasz építése és egy másik tervezése, engedélyeztetése - összesen 108 millió forintba kerül.

Az 54 milliós önrészt az idei büdzsé út- és hídfenntartás címen futó, útfelújításra szolgáló pénzből biztosítanák, miután az útfelújításokra az eredetileg tervezettnél lényegesen alacsonyabb áron sikerült szerződést kötni.

A GKM a kerékpárutak építésének támogatására 900 millió, az engedélyezési terv készítésének és az engedélyeztetés támogatására 100 millió forintot különített el. A pályázóknak az elkészült út tízéves karbantartását is vállalniuk kell.

Az 54 millió forintos fővárosi önrészből 50 millió forint a Duna menti bringaút Szilas-patak és Székes-dűlő közötti, 2 kilométeres szakasz megépítését szolgálná. Ez az összesen 100 millió forintba kerülő bringaút lenne a a Duna bal partján Szob és Dunakeszi között már kiépült regionális útvonal budapesti bevezető szakasza.

Ez jelenti egyúttal a 2007-re elkészülő M0 híd bringaútjának pesti oldali kapcsolatát, amivel elérhető lenne a híd kerékpárútja. Az északon csatlakozó szakasz - Székes-dűlőtől Dunakeszi központjáig - már Dunakeszi feladata. A 8 millió forintos összeg az újpesti vasúti híd és a Rév utca közé eső szakasz tervezésére és engedélyeztetésére szolgál.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről