Továbbra is veszteséges a Diákhitel Központ

Vágólapra másolva!
A Diákhitel Központ Zrt. (DK) 2006 első félévében 12,5 millió forint mérleg szerinti veszteséget könyvelt el 126,08 milliárd forintos mérlegfőösszeg mellett - derül ki a társaság csütörtökön nyilvánosságra hozott gyorsjelentéséből. A hallgatói hitelrendszert működtető, állami tulajdonú társaság nonprofit elven működik, kötelezettségeiért az állam készfizető kezességet vállal.
Vágólapra másolva!

A nem auditált, magyar számviteli szabályok szerint összeállított kimutatás szerint a DK mérlegfőösszege egy év alatt 26,3 százalékkal bővült, vesztesége gyakorlatilag megegyezik a tavalyi első félévivel (12,08 millió forint). A veszteség nem az alaptevékenységből származik, hanem a számviteli és adótörvényekkel kapcsolatos kötelezettségekből fakad, ezen belül a legjelentősebb tétel a 11,6 millió forint összegű kutatási, technológiai innovációs járulék.

A cég által felszámítható kamatláb (a 2005/2006-os tanév őszi szemeszterében 11,25, a tavasziban 10,22 százalék) megállapításának módját jogszabály rögzíti. A DK a forrásköltségeken felül kockázati prémiumot és működési költséget számolhat fel, ezek mértéke az utóbbi két szemeszterben a DK korábbi közlése szerint 1,94, illetve 0,8 százalék volt.

Tavaly augusztus óta 26 ezer diák döntött a hallgatói hitel felvételéről, így az ügyfelek száma 2006. június végére 210,3 ezer főre emelkedett. A hallgatói hitelállomány a folyósítások és a hallgatói kamattartozások tőkésítése következtében az egy évvel korábbihoz képest 26,238 milliárd forinttal emelkedett, és 2006. június végére elérte a 116,815 milliárd forintot.

A hallgatói hiteleket a társaság az utóbbi években alapvetően kötvénykibocsátással finanszírozta, emellett bankhitelek is rendelkezésére állnak.