Az autótulajdonosok 25 ezret is spórolhatnak

Vágólapra másolva!
Közel két hét múlva, október 30-án kell közzétenniük a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kínáló biztosítóknak, biztosítási egyesületeknek 2007. évi díjaikat, ám az autótulajdonosok szemlélete valószínűleg az idén sem változik: az elmúlt évekhez hasonlóan most is főként az ár alapján döntenek.
Vágólapra másolva!

"A gépjármű-tulajdonosok minden évben többet takaríthatnak meg, ami annak is köszönhető, hogy minden évben van olyan piaci szereplő, amelyik állományt akar gyűjteni, s ezért a piaci átlagnál jóval alacsonyabb díjakkal rukkol elő" - mutatott rá Mestyán András, a CLB Független Biztosítási Alkusz igazgatója.

Az elmúlt években jellemzően 7-8 ezer forint volt az a "küszöb", amely már váltásra ösztökélte az autósokat, míg az ügyfelek 75 százaléka találhatott magának olyan ajánlatot, ahol több mint 15 ezer forintot spórolhatott meg.

Érdekesség, hogy az autósok díjérzékenysége a novemberi váltáskor "ütközik ki": tavaly novemberben átlagosan 40 ezer forintos kgfb-díjak születtek, ezzel szemben az évközi kgfb-szerződések átlagosan 55 ezer forintra köttettek. Ennek okát abban látja Mestyán András, hogy év közben jóval kevesebben veszik igénybe az online alkuszok segítségét.

Az idén új szereplővel bővül a kgfb-t kínálók köre: színre lép a Signal Biztosító. A stratégiájáról mindeddig annyit közölt hivatalosan, hogy a célcsoportok részére megfelelően szegmentált, kockázatarányos díjakkal kíván piacra lépni.

Egy biztosítóegyesület ugyanakkor kiesik a novemberi váltásból: a TIR tevékenységét ugyanis a PSZÁF felfüggesztette, a MÁV esetében a korábbi felfüggesztés csak november végéig szól, így decembertől várhatóan már köthet új szerződéseket, és így részt vehet az idei biztosító átváltási időszakban is. A TIR-nek 2007. márciusig szüneteltetnie kell tevékenységét. Kérdés, hogy a két biztosító egyesület ügyfelei - tavaly összesen közel 80 ezren pártoltak át hozzájuk - hogyan döntenek, melyik piaci szereplőt választják.

Felértékelődik az online alkuszok szerepe

A biztosítótársaságok 2007. évi tarifái semmivel sem lesznek átláthatóbbak, mint tavaly, éppen ezért számítani lehet arra, hogy egyre többen veszik igénybe az online alkuszok szolgáltatásait.

A tavalyi novemberi váltásnál - azaz a 2006. évi díjaknál - már ugrásszerűen megnőtt az alkuszok szerepe: 1,5 millióan tarifáltak interneten keresztül, s közel 100 ezren váltottak, azaz az online alkuszok immáron egyharmados szeletet hasítottak ki a piacból.

"Évről évre nő a bizalom az online alkuszok szolgáltatásai iránt, ami több tényezőnek is köszönhető" - hangsúlyozta Mestyán András. Lényeges, hogy a CLB és a mellette működő két másik nagy online alkusz árgaranciát vállal, és a szolgáltatási színvonal is folyamatosan nő. Az online alkuszok küldik ki a csekkeket, a dokumentumokat, elektronikus kapcsolatuk van a biztosítókkal, az ügymenet tehát gyorsabbá vált, call centereket üzemeltetnek, a back-office környezetnek sem okoz nehézséget a nagyszámú szerződéskötés, ráadásul a kampányra is sokkal jobban fel tudnak készülni, mint akár egy biztosító.

Mestyán András véleménye szerint 5-6 ezer forintra csökkenhet a váltási hajlandóság küszöbe, miközben az átlagos megtakarítási összeg is tovább nőhet, elérheti a 25 ezer forintot.

Ennek következtében elképzelhető, hogy a tavalyi 300 ezerrel szemben az idén már 500 ezren váltanak biztosítót, s ennek a 30-40 százalékát a három nagy online alkusz fogja lebonyolítani.